Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată anual, în 24 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării acestei boli, deoarece la 24 martie 1882 bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.

În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, precizează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai periculoşi factori infecţioşi din lume. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni îşi pierd viaţa din cauza tuberculozei şi aproape 28.000 de oameni dobândesc această boală care poate fi prevenită şi vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistraţi în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut în 2020, precizează site-ul https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2022.

Aceeaşi sursă atenţionează că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar TBC este prezentă în întreaga lume.

În 2022, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este “Invest to End TB. Save Lives.”/”Investiţi pentru a pune capăt tuberculozei. Salvaţi vieţi.” şi transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC şi pentru a îndeplini angajamentele liderilor mondiali de a stopa această boală. Acest lucru este esenţial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol asigurarea accesului la prevenire şi îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS. Mai multe investiţii vor salva milioane de vieţi, accelerând sfârşitul epidemiei de TBC, notează site-ul https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2022.

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional. Proiectul “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii. Beneficiarul acestui Proiect este Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018-2023) şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar, conform site-ului https://screeningtb.ro/.

Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a discriminării cu scopul creşterii accesului la servicii durabile, de înaltă calitate, reprezintă direcţii de bază în implementarea programului de screening în grupul ţintă definit. În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” foloseşte caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei. AGERPRES