Gripa este o infecție virală a tractului respirator superior care poate fi diagnosticată de obicei prin simptomele sale. Simptomele gripei debutează brusc și includ: febră, frisoane, tuse, congestie, dureri în gât, cefalee, dureri musculare și oboseală.

Conform CDC (Centrele americane pentru Controlul Bolilor Transmisibile), majoritatea oamenilor nu au nevoie să vadă un medic sau să ia medicamente, ci ar trebui să se refacă acasă și să evite contactul cu ceilalți. Cu toate acestea, pentru unii oameni gripa poate fi fatală, persoanele cu risc crescut de complicații fiind copiii mici, adulții cu vârsta de 65 de ani sau peste, femeile însărcinate și persoanele cu boli cronice, cum ar fi astmul, diabetul sau bolile de inimă etc.

Răceala comună este de fapt o viroză, adică o infecție virală a nasului și gâtului (tractul respirator superior). De obicei, este inofensivă, deși s-ar putea să nu pară așa. Multe tipuri de virusuri pot provoca o răceală comună. Adulții sănătoși se pot aștepta să aibă două sau trei astfel de răceli în fiecare an. Sugarii și copiii mici pot avea și mai frecvent răceli. Conform Mayo Clinic, majoritatea oamenilor se recuperează după o răceală comună în decurs de o săptămână până la 10 zile, dar simptomele pot dura mai mult la persoanele care fumează. În general, nu aveți nevoie de îngrijiri medicale pentru o răceală comună. Cu toate acestea, dacă simptomele nu se îmbunătățesc sau se agravează, consultați-vă medicul.

 

Materialul integral pe DCmedical.ro