Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, Radu Crişan Dabija, au semnat contractul privind realizarea documentaţiei tehnico-economice pentru construirea şi dotarea Spitalului Clinic de Boli Respiratorii Iaşi.

Noua unitate medicală urmează să fie construită pe plasamentul actual al Secţiei exterioare a Spitalului de Pneumoftiziologie, „Dr.Clunet” din Bucium.

„Este un proiect născut dintr-o nevoie urgentă a comunităţii noastre, a comunităţii ieşene, pentru că actualul spital de Pneumoftiziologie este segmentat în patru secţii aflate în patru corpuri de clădire diferite, toate într-un stadiu avansat de degradare şi situate la mare distanţă una de cealaltă, ceea ce a îngreunat şi îngreunează în continuare actul medical şi mai ales tratamentul integrat al pacienţilor. Cea mai bună soluţie găsită împreună cu managementul Spitalului de Pneumoftiziologie şi al Consiliului Judeţean a fost să punem bazele unui nou spital, un spital integrat de boli respiratorii, o construcţie nouă pe amplasamentul secţiei IV ‘Dr. Clunet’ din Bucium. Ne propunem creşterea actului medical într-o clădire modernă care să asigure condiţii şi facilităţi la standarde europene. În acest nou spital urmează să funcţioneze atât secţiile actuale, cât şi structuri noi prin care vom răspunde nevoilor de îngrijiri medicale ale comunităţii”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

În valoare de aproximativ 116,5 milioane de euro, fără TVA, unitatea medicală ar putea fi construită prin Programul Operaţional de Sănătate 2021-2027, instrument de finanţare „Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă”. Unitatea medicală va avea o capacitate de 400 de paturi pentru bolnavi nu doar din Iaşi, ci şi din toată zona Moldovei, din care 30 pentru îngrijiri paliative pneumologice.

„Spitalul de Pneumoftiziologie a fost una dintre unităţile medicale cele mai uitate de-a lungul timpului, poate din cauza afecţiunilor tratate, dar, începând cu acest mandat, am găsit o deschidere extraordinară şi mă bucură enorm de mult această susţinere din partea preşedintelui CJ Iaşi. Sper să avem un spital nou în care să fie trataţi toţi bolnavii cu patologie respiratorie”, a declarat Radu Crişan Dabija.