Un nou studiu a constatat că Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) este asociat cu un risc crescut de infectare cu Sars-Cov-2, iar aderența mai mare la terapia CPAP (presiune pozitivă continuă în căile aeriene) a fost asociată cu un risc mai scăzut de infectare.

”Am vrut să înțelegem legătura dintre apneea obstructivă în somn și Covid-19, în special, dacă apneea în somn crește riscul de îmbolnăvire  și dacă odată infectat există riscul de a face o formă severă. Totodată am vrut să înțelegem și legătura dintre Covid-19 și terapia CPAP”, afirmă Dennis Hwang, director medical la Centrul Medical Kaiser Permanente din Statele Unite ale Americii.

”Am descoperit că apneea în somn este asociată cu un risc crescut de infectare cu coronavirus, de asemenea, cu cât este mai severă apneea în somn, cu atât crește și riscul de infectare”, declară specialistul în somnologie.

Cercetătorii au examinat baza de date a Centrului Medical Kaiser Permanente, analizând înregistrările medicale a 68.492 de pacienți care sufereau de sindromul apneei obstructive în somn. De asemenea, au fost disponibile și datele privind terapia CPAP; aderența terapiei fiind evaluată din martie până în iulie 2020.

Pacienții cu SASO au fost împărțiți în functie de timpul zilnic al utilizării terapiei CPAP: mai puțin de 2 ore pe zi, între 2 și 3.9 ore pe zi sau cel puțin 4 ore pe zi. Pacienții cu apnee obstructivă în somn care utilizează terapia CPAP mai puțin de 2 ore pe zi au avut rata cea mai mare de infectare (2,11%). La polul opus s-au aflat cei care folosesc terapia CPAP mai mult de 4 ore pe zi, rata de infectare Covid-19 fiind de 1,3%.

În prezent se efectuează analize suplimentare pentru afla dacă există vreo legătură între reabilitarea post Covid-19 și terapia CPAP aplicată în cazul apneei obstructive în somn. Analiza se axează pe riscul dezvoltării simptomelor persistente.

”Impactul asupra sistemului respirator pe care îl prezintă apneea obtructivă în somn și Covid-19 sugerează o legătură directă. Rezultatele acestui studiu demonstrează că folosirea terapiei CPAP de către pacienții cu SASO poate reduce riscul de infectare cu coronavirus. Astfel, pe lângă reducerea bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea somnului, terapia CPAP este benefică și în contextul pandemiei Covid-19”, declară medicul Dennis Hwag.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com