Într-un studiu recent, cercetătorii au examinat dacă tulburările de respirație în somn (în primul rând apnee obstructivă de somn) în timpul sarcinii și în anii de după naștere este asociată cu un risc mai mare de hipertensiune arterială și de sindrom metabolic (grup de afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet).

Pentru lucrarea actuală au fost utilizate datele dintr-un studiu anterior, în care două subgrupuri de femei au fost urmărite fie până la momentul nașterii, fie pentru un interval mai lung de timp de la momentul nașterii. Primul subgrup a fost compus din 1.964 de femei monitorizate la naștere, în timp ce al doilea subgrup a inclus 1.222 de femei, care au fost examinate la 2-7 ani de la naștere. Cercetătorii au determinat apoi dacă participanții au un risc crescut de hipertensiune arterială sau sindrom metabolic.

„În timp ce datele epidemiologice de la cohorte de adulți de vârstă mijlocie, precum și în vârstă înaintată indică faptul că apneea din somn este asociată cu rezultate cardiometabolice adverse, se știu mult mai puține informații despre modul în care afecțiunea în timpul sarcinii și în perioada de după naștere afectează sănătatea mamei”, a spus. autorii.

 

Materialul integral pe Romedic.ro