Apneea în somn a mamelor în timpul sarcinii poate crește riscul copiilor acestora de a suferi modificări ale creierului, precum și ale comportamentului asociate cu autismul, în special la bărbați, potrivit unui studiu de laborator efectuat pe șobolani.

Studiul leagă hipoxia intermitentă a mamei din timpul sarcinii cu deficitele de-a lungul vieții ale copilului. Descoperirile oferă dovezi ale unei legături între apneea în somn și tulburările de neurodezvoltare și oferă un mecanism potențial pentru a explica legătura.

În timpul episoadelor de apnee în somn, respirația este întreruptă parțial sau complet, adesea de zeci de ori pe noapte, provocând hipoxie intermitentă sau scăderea oxigenării sângelui. Incidența apneei de somn în timpul sarcinii este în creștere, în concordanță cu epidemia de obezitate, și apare în aproximativ 15% dintre sarcinile necomplicate și în peste 60% dintre sarcinile cu risc crescut până în al treilea trimestru. Se știe că apneea în somn în timpul sarcinii are efecte dăunătoare asupra nou-născutului, dar efectele asupra dezvoltării neuronale nu au fost bine studiate.

 

Materialul integral pe Romedic.ro