Din cauza întreruperilor nocturne constante și a somnului în general superficial, apneea poate duce la tulburări de somn, care sunt asociate cu consecințe grave asupra sănătății, pe termen lung, atât din punct de vedere fizic și mental, cât și emoțional.

Apneea afectează nivelul de oxigenare al organismului, ceea ce, pe termen lung și fără tratament poate duce la diverse afecțiuni cardiovasculare, ca hipertensiunea arterială, atac de cord, boli cardiace și atac cerebral.

Cum se tratează apneea

Această afecțiune nu trebuie tratată întodeauna, mai ales dacă este vorba despre o formă ușoară. Însă unele persoane vor avea nevoie de o mașină CPAP, care împinge aer într-o mască ce trebuie purtată în timpul somnului. Masca acoperă atât nasul, cât și gura.

Un aparat de acest tip poate ajuta la îmbunătățirea respirației în timpul somnului păstrând căile respiratorii deschise. De asemenea, poate contribui la calitatea somnului, ceea ce înseamnă reducerea senzației de oboseală la trezire și poate reduce riscurile asociate cu apneea în somn, ca apariția hipertensiunii arteriale.

Alte tipuri de tratament

Mai rar folosite, aceste proceduri și intervenții dau uneori rezultate notabile:

  • un dispozitiv elastic, în formă de scut, care ține deschise căile respiratorii în timpul somnului (dispozitiv de repoziționare a mandibulei, eficiente mai ales la persoanele cu protruzie mandibulară)
  • intervenții chirurgicale ORL, care să faciliteze respirația, în funcție de anatomia fiecărui pacient: micșorarea amigdalelor, scurtarea luetei, septoplastie etc.