Studiul, care a fost publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, încearcă să arunce o nouă lumină asupra legăturii dintre apneea obstructivă în somn și îmbătrânirea vasculară accelerată, o îngroșare sau rigidizare a unor vase de sânge cheie, care provoacă modificări dramatice și foarte periculoase ale funcției și structurii lor.

Oamenii de știință știau deja că îmbătrânirea vasculară joacă un rol important în bolile cardiovasculare. Apneea de somn – care afectează, conform statisticilor, aproximativ 34% dintre bărbații de vârstă mijlocie și 17% dintre femeile de vârstă mijlocie – a fost, de asemenea, legată de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și diabet.

În noul studiu, după ce au analizat datele a 8.615 persoane fără antecedente de boli cardiovasculare, cercetătorii au descoperit că cei cu apnee în somn prezintă „o îmbătrânire accentuată accentuată a arterelor lor în comparație cu persoanele similare fără apnee obstructivă în somn”, a declarat co-autorul studiului, Quentin Lisan. De exemplu, adulții cu apnee în somn au avut un risc crescut cu 214% de a avea un diametru carotidian mărit, un semn structural al îmbătrânirii vasculare, a spus el.

 

Materialul integral pe DCmedical.ro