Adolescenții care se confruntă cu simptome de astm nocturn persistent sunt semnificativ mai afectați decât adolescenții cu simptome frecvente în timpul zilei. Rezultatul a fost obținut prin analiza a 430 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

Aproximativ jumătate dintre copiii cu astm bronșic sever prezintă cel puțin o noapte de somn neliniștit; lipsa somnului la adolescenții cu astm a fost asociată cu o stare generală proastă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Studiul a fost realizat pe o perioada de 4 ani, între anii 2014 și 2018, la Universitatea din Rochester, New York.

Astmul nocturn persistent a fost definit ca două sau mai multe nopți de somn neliniștit în ultimele 14 zile, iar astmul nocturn intermitent apare atunci când există mai puțin de 2 nopți de somn neliniștit.

Din punct de vedere fizic, adolescenții care se confruntă cu astm nocturn persistent au fost mai afectați decât cei cu astm nocturn intermitent. În plus, aceștia au avut simptome de depresie și anxietate și au înregistrat o scădere a calității vieții.

Rezultatele stabilesc legătura directă dintre controlul astmului nocturn și activitățile zilnice ale adolescenților. Strategiile care ar putea îmbunătăți simptomele asmului nocturn persistent sunt reprezentate de ajustarea intervalului de timp al medicației și activitatea fizică.

”Știm că somnul este foarte important pentru sănătate- mai ales pentru adolescenți. La fel ca și adulții, adolescenții nu pot fi productivi și pot avea tulburări de dispoziție atunci când nu au un somn liniștit”, adaugă Kelly A. Curran, medic în cadrul Centrului de Științe pentru Sănătate, de la Universitatea din Oklahoma.

”Astmul nocturn este un factor care contribuie la lipsa somnului. Cred că putem interveni asupra astmului nocturn persistent cu ajutorul testelor și investigațiilor, astfel încât sănătatea și viața adolescenților cu această formă de astm să nu fie afectată”, completează medicul.

Curran afirmă că rezultatele nu sunt surprinzătoare, iar importanța somnului este cunoscută deja. Totuși, în urma studiilor clinice s-a demonstrat legătura directă dintre astmul nocturn și limitările fizice și psihice în cazul adolescenților. Prin realizarea investigațiilor, astmul nocturn al putea să nu mai fie o problemă. Medicul consideră că este necesară o nouă cercetare care să demonstreze practic faptul că, prin ameliorarea simptomelor astmului nocturn persistent, viața și sănătatea adolesceților se îmbunătățește.

 

Articol preluat și tradus de pe Medscape.com