Numărul românilor diagnosticați cu tuberculoză a scăzut cu 35% în anul pandemiei, o cauză importantă fiind teama persoanelor cu simptome respiratorii de a se adresa medicului, a anunțat medicul pneumolog Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai mare spital de boli pulmonare din România, de Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei. Nu sunt motive să ne bucurăm, deoarece nu este vorba despre o scădere reală a numărului de cazuri, ci despre o subdiagnosticare ce poate avea consecințe dramatice în următorii ani, avertizează medicul Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: Timpul trece în defavoarea pacientului cu tuberculoză

“Cred că acest ceas care bate și acest timp care trece, în acest moment, trece în defavoarea pacientului cu tuberculoză. Cred că această subdiagnosticare, care s-a realizat ca efect secundar al pandemiei, va lovi ca un val, un val extrem de brutal, ceea ce înseamnă diagnostic și un număr de cazuri de tuberculoză cu care ne vom confrunta în următorii ani. Dar mai trist decât atât este faptul că amânarea diagnosticului înseamnă transmiterea unei infecții pe cale aeriană cu riscuri similare infecției cu SARS-CoV2”, este semnalul de alarmă tras de medicul Beatrice Mahler.

Timpul a trecut în anul 2020, iar rețeaua de pneumoftiziologie din România a fost încercată din două direcții: pe de o parte asistența pacientului cu tuberculoză, iar pe de altă parte pacientul cu infecție cu SARS-CoV2, “care a fost în grija noastră, și a noastră, a pneumologilor din România”, spune Beatrice Mahler, managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din țară.

Materialul integral pe www.hotnews.ro