Vaccinarea poate preveni unele forme de bronhopneumonie. În acest scop, există două tipuri de vaccin:

  • vaccin pneumococic conjugat: recomandat copiilor sub 2 ani, acest vaccin face parte din schema de imunizare a bebelușilor
  • vaccin penumococic polizaharidic: este recomadat copiilor cu vârsta de peste 2 ani, care prezintă risc crescut de boli pneumococice grave

Pe lângă vaccin, mai sunt recomandate următoarele măsuri:

  • vaccinarea împotriva bolilor care pot duce la pneumonii (gripă, rujeolă, pojar, pertusis/tuse convulsivă). Pacienții cu cancer, HIV, sau alte boli autoimune trebuie să discute cu medicul lor despre modalități de prevenire a pneumoniilor și altor infecții.
  • spălarea regulată a mâinilor și atenție la recunoașterea semnelor și simptomelor gripei
  • întărirea sistemului imunitar prin somn suficient, mișcare și alimentație sănătoasă

Tratamentul și managementul bronhopneumoniei

Tratamentul se va stabili în funcție de vârsta și starea clinică a copilului. Antibioticele sunt folosite în mod frecvent, însă este foarte important ca acestea să fie luate în doza prescrisă, pe întreaga perioadă prescrisă, pentru ca infecția să fie complet eliminată și revenirea ei să fie prevenită.

În cazurile de bronhopenumonie virală antibioticele nu sunt eficiente. Se va administra tratament antiviral, care urmărește eliminarea simptomelor. În 1-3 săptămâni acest tip de boală ar trebui să se vindece. În cazul bronhopneumoniilor fungice medicul ar putea prescrie și tratament antifungic.

Pot fi folosite și medicamente antitusive, antipiretice și calmante. Cazurile ușoare de bronhopneumonie pot fi tratate și acasă cu medicamente și odihnă. Însă cazurile mai severe vor fi internate în spital.

Recuperarea din bronhopneumonie trebuie însoțită de odihnă, hidratare corectă (pentru ca mucusul din piept să se subțieze și disconfortul în tuse să fie mai mic, iar copilul să nu se dezhidrateze), luarea medicamantelor conform prescripției, limitarea contactului cu alte persoane.