Unul din nouă români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune care, spun medicii, va deveni a treia cauză de mortalitate în lume în următorii ani, după bolile cardiovasculare și cancer. În întreaga lume, 600 de milioane de oameni suferă de BPOC. Sunt cifrele oficiale.

Neoficial, medicii spun că avem de-a face cu o afecțiune subdiagnosticată, fenomen care s-a accentuat în perioada pandemiei. Cei mai importanți factori de risc ce pot duce la îmbolnăvire sunt fumatul și poluarea. Terapiile pentru tratarea BPOC disponibile în România sunt asemănătoare cu cele din Uniunea Europeană, însă problema cea mai mare este că o parte dintre pacienții cu simptome nu ajung la medic pentru o banală spirometrie și pentru a li se pune diagnosticul, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog și medic specialist pediatru la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală și președintele Societății Române de Pneumologie.

BPOC sau bronhopneumopatia obstructivă cronică „este o afecțiune care ocupă un loc foarte important printre afecțiunile cronice respiratorii în România. De altfel, se preconizează că în următorii ani ea va deveni a treia cauză de mortalitate la nivel mondial”, afirmă Roxana Maria Nemeș, unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România.

Materialul integral pe Hotnews.ro