Conform celor mai noi descoperiri publicate în BMC Pulmonary Medicine, bronșiectazia este o afecțiune foarte comună la pacienții cu astm și rinosinuzită cronică, iar suprapunerea acestora este asociată cu dezvoltarea anumitor boli severe.

”Chiar dacă au existat mai multe studii privind asocierea bronșiectaziei cu astmul sau rinosinuzita cronică, până în prezent, acest aspect nu a fost elucidat pe deplin. În cadrul acestui studiu ne-am propus să evaluăm prevalența, caracteristicile inflamatorii și implicațiile clinice ale bronșiectaziei, în rândul unui grup de pacienți cu astm și rinosinuzită cronică”, declară Haiyan Sheng, medic în cadrul departamentului de medicină respiratorie de la Spitalul Tongren din Beijing – o instituție renumită, specializată în oftalmologie și otolaringologie.

Cercetătorii au efectuat un studiu, care a implicat 176 de pacienți cu astm și rinosinuzită cronică (vârsta medie, 53,9 ani; 50,6% bărbați). După realizarea tomografiei computerizate s-a stabilit diagnosticul și severitatea bronșiectaziei. Apoi, cercetătorii au analizat datele clinice, dozarea FeNO (oxid nitric fractionat in aerul expirat), numărul de eozinofile în sângele periferic și funcția pulmonară.

72 de pacienți cu astm și rinosinuzită cronică (40,9%) au fost diagnosticați cu bronșiectazie.

Comparativ cu pacienții fără bronșiectazie, cei cu astm, rinosinuzită cronică și bronșiectazie au prezentat o incidență crescută a polipozei nazale, precum și una sau mai multe exacerbări ale astmului în ultimele 12 luni.

Cercetătorii au afirmat că : „Subgrupurile de pacienți cu rinosinuzită, astm bronșic și polipi nazali, care prezintă o funcție pulmonară slabă, niveluri ridicate ale circulației eozinofilelor și atacuri frecvente de astm, ar trebui să fie supuși examenului CT de înaltă rezoluție. În acest fel, bronșiectazia ar putea fi diagnosticată, iar pacientul ar primi tratamentul mult mai repede”.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com