Printre efectele pe termen lung apărute în urma bronșiolitei la sugar, se numără prevelanța mai ridicată a astmului și afectarea funcției pulmonare la vârsta de adult tânăr, conform unui raport apărut în BMJ Open Respiratory Research.

„Cunoștințele cu privire la morbiditatea prin infecții respiratorii acute pe termen lung la adulții care au avut bronșiolită sunt limitate. Cu toate acestea în urma unor studii s-a raportat un risc crescut de a dezvolta astm și scăderea funcției pulmonare”, Karen Galta Sørensen, doctorand în cadrul departamentului de pediatrie de la Spitalul Universitar Stavanger din Norvegia.

Studiul de cohortă a cuprins 225 de adulți tineri din Norvegia (vârsta medie, 19,4 ani; 52% bărbați) care au fost internați cu bronșiolită în perioada copilăriei, în perioada octombrie 1996 – mai 2001. În timpul studiului, toți participanții au răspuns la chestionare privind astmul și funcția pulmonară.

Prevalența astmului bronșic a fost mai mare în rândul participanților care au fost internați cu bronșiolită în copilărie, comparativ cu ceilalți participanți la studiu (25,1% față de 13,1%).

De asemenea, participanții care au fost internați cu bronșiolită au avut un volum expirator maxim pe secundă (VEMS) mai scăzut și un debit expirator de vârf cu 25% până la 75% din capacitatea respiratorie.

Potrivit cercetătorilor, aceste constatări se corelează cu cercetările anterioare care au demonstrat că aproape un sfert dintre pacienții care au fost internați cu bronșiolită au avut astm bronșic până la vârsta de 11 ani, ceea ce evidențiază faptul că bronșiolita infantilă a fost asociată cu morbiditate prin infecții respiratorii acute pe termen lung atât în ​​timpul copilăriei, cât și pe tot parcursul copilăriei sau a vârstei de adult tânăr.

”Studiul confirmă că bronșiolita la copii este asociată cu afectarea sănătății respiratorii, care persistă până la vârsta de adult tânăr. Sunt necesare studii suplimentare, care să includă urmărirea în timpul vârstei adulte a persoanelor care au trecut prin această afecțiune în timpul copilăriei, pentru a explora riscul de morbiditate prin infecții respiratorii acute, inclusiv riscul de debut precoce a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC)”, afirmă cercetătorii.

 

Articol preluat și tradus de pe www.healio.com