Bronșiolita – cea mai frecventă infecție pulmonară la copiii mici este cauzată cel mai des de virusul respirator sincițial (VRS). În SUA este principala cauză a spitalizărilor la sugari, iar aproximativ 30% dintre cei cu bronșiolită severă dezvoltă mai târziu astm. O echipă de cercetători din Massachusetts a descoperit patru subtipuri moleculare ale bronșiolitei VRS, precum și legătura dintre un subtip al bronșiolitei și astmul.

”În timp ce bronșiolita a fost considerată o boală singulară cu mecanisme similare, cercetările au demonstrat că aceasta are mai multe subtipuri de boli. Totuși, limitarea înțelegerii bronșiolitei VRS și a modului în care aceasta evoluează, a susținut eforturile în dezvoltarea unui tratament împotriva bronșiolitei, precum și strategiile de prevenirea astmului”, declară cercetătorul Yoshihiko Raita.

Cercetătorii au analizat diverse date clinice, genetice și moleculare de la 221 de sugari spitalizați cu diagnosticul de bronșiolită. Analiza s-a extins până când sugarii au împlinit vârsta de 5 ani. În acest fel, oamenii de știință au adunat informații despre virusurile pe care le-au contactat copiii și despre răspunsul imun prezent în căile nazale.

Analiza a identificat patru subtipuri ale bronșiolitei VRS, semnificative din punct de vedere biologic și clinic. Un subtip – caracterizat prin coinfecția cu rinovirus – prezintă un risc de aproximativ 40% de a dezvolta astm până la vârsta de 5 ani.

”Datele noastre demonstrează că bronșiolita este o afecțiune cu multiple manifestări, care prezintă mecanisme unice din punct de vedere biologic. Pentru cercetători, rezultatele oferă noi mijloace pentru dezvoltarea unor strategii specifice subtipurilor, care să contribuie la tratarea bronșiolitei și la prevenirea astmului”, completează cercetătorul studiului.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com