Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 care nu necesită spitalizare ar putea să se recupereze mai rapid cu ajutorul unui inhalator cu budesonida. Această substanță este conținută într-un medicament des utilizat pentru tratamentul astmului bronșic. Medicamentul este un corticosteroid care acționează prin reducerea și prevenirea inflamației din plămâni. 

Potrivit unui studiu de fază 3 care nu a fost încă revizuit de comunitatea medicală, budesonida administrată în primele 7 zile de la apariția simptomelor ar putea scurta perioada de recuperare de la 13 zile la aproape 10 zile.

Concluziile vin în urma studiului clinic PRINCIPLE, inițiat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford. Potrivit datelor preliminare, 751 de voluntari tratați cu budesonida au raportat o scurtare a duratei de recuperare cu aproximativ 2,6 zile.

Eșantionul total al studiului a inclus 1.779 de participanți, dintre care 1.028 au urmat tratament clasic pentru simptomatologia COVID-19. Voluntarii aveau vârsta peste 50 de ani și cel puțin o afecțiune preexistentă sau peste 65 de ani.

 

Materialul integral pe www.csid.ro