Statistic vorbind, în jur de 50% dintre pacienții care suferă de cancer la plămâni în stadiu avansat dezvoltă, de asemenea, și hipertensiune pulmonară.

Hipertensiunea pulmonară este caracterizată de tensiunea care depășește valorile normale la nivelul arterelor pulmonare. Respirația scurtă, dar totodată greoaie, este simptomul care caracterizează hipertensiunea pulmonară, însă pot apărea și alte manifestări. Aceste simptome însă dau adesea bătai de cap și pacineților aflați în stadiu avansat al cancerului la plămâni, iar de vină ar putea fi tot hipertensiunea pulmonară, nu manifestările cancerului, așa cum se credea până acum.

Hipertensiunea pulmonară poate fi declanșată, în cazul pacienților suferinzi de cancer la plămâni, de procesul imun și inflamator declanșat de celulele canceroase. Cancerul la plămâni este responsabil pentru mai bine de un sfert dintre toate decesele cauzate de cancer, în general. Asta pentru că acest tip de cancer nu poate fi depistat în stadiu incipient și pentru că, odată ajuns în stadiu avansat, șansele de vindecare sunt minime.

 

Materialul integral pe DOC.ro