Cancerul pulmonar cu celule mici poate să ajungă la creier atunci când celulele unei tumori pulmonare canceroase se rup și intră în sistemul limfatic sau în sânge. Când celulele ajung la creier, se multiplica și formează o tumoare, provocând simptome precum cefalee, vărsături și convulsii.

În acest stadiu, tratamentul poate implica chimioterapie, împreună cu un medicament de imunoterapie. Deoarece acesta este un cancer agresiv, durata medie de supraviețuire este de 6 luni.

American Cancer Society estimează că în 2021 aproximativ 235.760 de persoane din Statele Unite vor primi un diagnostic de cancer pulmonar. Dintre acestea, aproximativ 13% vor avea tipul cu celule mici.

Când cancerul pulmonar cu celule mici se răspândește în creier, se numește metastază cerebrală. Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că celulele canceroase s-au desprins de tumoarea primară din plămâni și au ajuns la creier prin sistemul limfatic sau fluxul sanguin.

În astfel de cazuri, celulele canceroase din creier sunt mai degrabă cancer pulmonar decât cancer cerebral. Din acest motiv, boala este descrisă mai degrabă drept cancer pulmonar cu celule mici metastazate.

După ce cancerul pulmonar cu celule mici metastazează creierul, acesta reduce timpul de supraviețuire al pacientului. Metastaza creierului duce la simptome debilitante care pun viața în pericol și la reduceri semnificative ale calității vieții.

CÂT DE REPEDE SE POATE DEZVOLTA CANCERUL PULMONAR CU CELULE MICI ÎN CREIER?

Cancerul pulmonar cu celule mici care metastazează creierul este extrem de agresiv, deoarece se înmulțește rapid. Dovezile indică faptul că, odată ce apare metastaza, timpul mediu de supraviețuire este de 6 luni.

SIMPTOME

Odată ce cancerul pulmonar se răspândește în creier, acesta poate provoca următoarele simptome:

  • Creșterea presiunii intracraniene: aceasta este cauza majorității simptomelor și se referă la o presiune mai mare în interiorul craniului.
  • Dureri de cap: acesta este primul simptom la aproximativ 50% dintre oameni.
  • Vărsături: apar mai frecvent la copiii cu cancer pulmonar cu celule mici decât la adulți.
  • Convulsii epileptice: aproximativ 35% dintre persoanele cu tumori cerebrale suferă de convulsii epileptice. Riscul de convulsii cu o tumoare pe creier crește odată cu vârsta, în special la persoanele cu vârsta de peste 45 de ani.
  • Modificări ale stărilor de constiență. Acestea variază de la modificări subtile la comă.
TRATAMENT

Chimioterapie combinată

Tratamentul inițial poate consta în chimioterapie combinată, care micșorează frecvent tumorile.

Chimioterapia combinată implică utilizarea mai multor medicamente pentru chimioterapie. Cea mai frecventă combinație este etopozida (Vepesid) plus cisplatină (Platinol) sau carboplatină (Paraplatin). Efectele secundare ale chimioterapiei combinate pot include oboseală, greață și căderea părului.

Terapie cu radiații

Dacă o persoană răspunde bine la chimioterapia combinată, un medic poate recomanda și radioterapia care furnizează raze de energie ridicată de la o mașină pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia poate ajuta persoanele cu cancer pulmonar cu celule mici metastazate să trăiască mai mult timp.

Efectele secundare pot include oboseală și modificări similare arsurilor solare la nivelul pielii la locul radiației.

 

 

Sursă material www.medicalnewstoday.com.