Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei în 18 comune brăilene

Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei în 18 comune brăilene

Brăila este inclusă într-un proiect de screening coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, care oferă servicii medicale gratuite în zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, o caravana mobilă pentru depistarea tuberculozei fiind prezentă, începând de luni, în 18 comune din judeţ, se arată într-un comunicat de presă remis de Fundaţia Centrul Pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Comune brăilene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei sunt Berteştii de Jos, Chiscani, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Măxineni, Movila Miresei, Roşiori, Scorţaru Nou, Şuteşti, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Ulmu, Vădeni, Vişani, Viziru, Frecatei şi Măraşu.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Brăila este de 56,8 cazuri la sută de mii de locuitori, plasând judeţul pe locul 6 în ţară în acest top nedorit al noilor cazuri de tuberculoză înregistrate anual. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

„Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de două luni şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, se arată în comunicatul de presă.

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei, jumătate din judeţele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei.

Tuberculoza este o boală este de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoană bolnavă la cele sănătoase, depistarea tuberculozei pulmonare făcându-se cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoză se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT.

„Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 18 de comune brăilene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunităţi rurale. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro”, se mai arată în comunicat.

În judeţul Brăila activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul Pentru Politici şi Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, valoarea totală a finanţării nerambursabile fiind de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia SamuSocial din România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), Fundaţia Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român (RAA).

„Acest proiect este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti este cea mai prestigioasă instituţie medicală din România, cu tradiţie în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare şi în implementarea strategiei naţionale de supraveghere şi control al tuberculozei. Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experienţă în peste 100 de proiecte şi programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanţare internă şi internaţională. Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experienţă de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populaţiei vulnerabile, pacienţi cu HIV/SIDA şi tuberculoză. Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experienţă îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienţii cu tuberculoză”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB. AGERPRES