Cancerul pulmonar determină cele mai multe decese de cauză oncologică la nivel global. Până la 25% din cazuri apar la persoane care nu au fumat niciodată, iar incidența acestora este în creștere. Femeile nefumătoare au un risc dublu de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu bărbații. Cancerul pulmonar la nefumători apare în general la persoane mai tinere și este distinct din punct de vedere genomic față de tumorile care apar la fumători.

Un studiu realizat în cadrul National Cancer Institute (NCI) descrie pentru prima dată trei subtipuri moleculare ale cancerului pulmonar la persoane care nu au fumat niciodată. Rezultatele au fost publicate pe 6 septembrie în Nature Genetics. Prin secvențierea întregului genom al celulelor tumorale de la persoane nefumătoare s-au identificat tipare moleculare caracteristice cancerelor care nu sunt asociate consumului de tutun.

Implicațiile sunt importante pentru strategiile de prevenție și tratament. Subtipul predominant, de exemplu, are un ritm de creștere foarte lent, însă cu acumularea de mutații driver care ar putea fi detectate precoce, înainte de primele semne de boală.

 

Materialul integral pe Raportuldegarda.ro