Emfizemul pulmonar este o boală care apare, în mod normal, după ani mulți de fumat. Alături de bronșită, emfizemul pulmonar face parte din grupul bolilor cronice pulmonare obstructive. Odată ce apare, nu există reversibilitate. De aceea renunțarea la fumat, sau evitarea fumatului este foarte importantă.

Emfizemul înseamnă degradări ale pereților alveolelor pulmonare. Alveolele sunt saci cu aer foarte fragili, de mici dimensiuni, cu pereți subțiri, localizați în grupuri la sfârșitul tuburilor bronșice în adâncul plămânilor. Într-un plămân există aproximativ 300 de milioane de alveole. Odată ce aerul este inhalat, alveolele se extind, tragând oxigen și transportându-l în sânge. La expirare alveolele se strâng, forțând ieșirea dioxidului de carbon din organism.

Emfizemul înseamnă distrugerea alveolelor și a țesutului pulmonar. Astfel tuburile bronșice nu mai sunt susținute de alveole și se prăbușesc, provocând o obstrucție, care blochează aerul în plămâni. La unii pacienți apare aspectul de torace-butoi, din cauza cantității exagerate de aer blocate în plămân. Din cauza unui număr redus de alveole, scade cantitatea de oxigen transportată în sânge.

Cauzele emfizemului pulmonar

Fumatul este cauza principală a apariției emfizemului. De aceea boala este una dintre cele mai ușor de prevenit. Poluanții aerului, factorii genetici și infecțiile respiratorii pot influența apariția emizemului.

Fumatul nu doar distruge țesutul pulmonar, ci și irită căile respiratorii. Astfel cilii de pe pereții tuburilor bronșice se inflamează și se degradează. Ca rezultat, căile respiratorii se umflă, crește producția de mucus, iar eliberarea căilor respiratorii se face cu dificultate. Toate aceste simptome duc la dificultăți de respirație.