Pleurezia, o inflamație a membranei exterioare a plămânilor (pleura), poate evolua dintr-o afecțiune de gravitate medie într-o boală care amenință viața.

Pleurezia apare, adeseori, ca urmare a unei infecții. Alteori este rezultatul unor afecțiuni medicale sau a unor traumatisme toracice. În majoritatea cazurilor severitatea bolii este redusă, iar pleurezia se rezolvă de la sine, fără tratament. Din acest motiv medicii nu au o estimare corectă a incidenței cazurilor de pleurezie.

Ce este pleurezia

Pleura este o membrană ce acoperă interiorul cavității toracice și exteriorul plămânilor. Între cele două straturi de pleură se află un gol, numit spațiu pleural, umplut cu o mică cantitate de lichid. La inspirație, acest fluid permite straturilor de pleură să alunece ușor una peste cealaltă, permițând o respirație lină. La persoanele cu pleurezie pleura este inflamată, iar starturile se freacă unul de celălalt, provocând durere. Durerea încetează doar atunci când pacientul își ține respirația.

Pleurezia poate deveni repede o urgență medicală, atunci când unul dintre plămâni cedează (pneumotorax), apar problemele cardiace, sau este vorba despre un traumatism toracic. Pacienții pot dezvolta pleurezie cronică, care durează zile sau săptămâni, rezultată dintr-o infecție, ca tuberculoza, sau din alte boli, ca artrita reumatoidală sau cancer.

Pleurezia este contagioasă doar dacă rezultă dintr-o infecție contagioază, ca tuberculoza.