Funcția primară a plămânului este de a facilita transferul de oxigen în fluxul sanguin. Celulele endoteliale sunt foarte importante în acest proces, acestea se află de-a lungul vaselor de sânge care pătrund în plămâni și prin care se face schimbul de gaze.

Disfuncția acestor celule apare într-o serie de boli diferite, inclusiv BPOC, fibroză pulmonară și hipertensiune pulmonară. Odată cu pandemia Covid-19, atenția s-a îndreptat și asupra acestor celule, întrebarea principală fiind: De ce în cazul persoanelor în vârstă, celulele endoteliului sunt mai susceptibile la leziunile cauzate de Covid-19?

”Am plecat de la prezumția că toate celulele endoteliale pulmonare sunt relativ la fel”, declară dr. Naftali Kaminski, de la Școala de Medicină a Universității Yale din SUA.

Echipa lui Kaminski împreună cu o echipă de cercetători de la Human Cell Atlas au realizat un studiu pornind de la o inițiativă internațională, și anume, să descrie toate celulele corpului uman prin examinarea caracteristicilor celulelor studiate prea puțin.

Prin analiza țesuturilor pulmonare sănătoase (analiza s-a realizat pe 15.000 de celule endoteliale), cercetătorii au stabilit o ”hartă” a celulelor endoteliale care îi va ajuta să identifice anomaliile specifice anumitor boli pulmonare, inclusiv Covid-19.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Circulation.

Cu ajutorul secvențierii ARN și metodei de învățare automate, cercetătorii au reușit să evalueze activitatea a zeci de mii de gene din cadrul fiecărei celule endoteliale. Totodată, au putut analiza  interacțiunea dintre aceste celule și alte celule din plămâni.

„Am reușit să identificăm tipurile de celule care nu se distingeau înainte și să dezvoltăm descoperirile făcute de alții”, susține Jonas Schupp, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au identificat markerii celulelor endoteliale și a funcției acestora în capilare, artere, vene și în sistemul limfatic. De asemenea, au acordat descrieri detaliate pentru două populații noi de celule endoteliale.

Lucrarea este însoțită de o platformă online, care va permite oamenilor de știință să analizeze datele.

”Sperăm ca prin ajutorul platformei online care cuprinde datele noastre, dezvoltarea terapiilor specifice celulelor endoteliale în boli pulmonare să fie posibilă cât mai repede”, completează dr. Naftali Kaminski.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com