Un studiu realizat la Centrul Academic și Medical Penn Medicine din Statele Unite ale Americii, a descoperit un nou mecanism de regenerare a țesutului pulmonar după leziuni. Mecanismul este considerat nou și se axează pe diferența dintre plămânul tânăr și plămânul adult. Dacă până în prezent se credea că celulele alveolare de tip I și II (pneumocitele) se comportă la fel atât în cazul plămânului tânăr, cât și în cazul plămânului adult, cercetarea a demonstrat contrariul.

Studiul a fost realizat pe șoareci de laborator, astfel s-a constat că în cadrul procesului de regenarare a plămânului tânăr, pneumocitele de tip I se reprogrameză în pneumocite de tip II și nu se pot reprograma și în sens invers, așa cum se întâmplă la plămânul adult.

La nivelul alveolelor pulmonare se realizează schimbul de gaze între mediu și sânge. Cercetătorii cunoșteau cele două tipuri diferite de celulele epiteliale încă din anul 1940, dar acum atenția se îndreaptă asupra schimbărilor apărute la nivel molecular. Oamenii de știință de la Penn Medicine au reușit să atragă atenția asupra acestui fapt prin reprogramarea pneumocitelor de tip I în pneumocite de tip II la plămânul adult.

Totodată, această descoperire explică de ce plămânul tânăr nu prezintă aceleași sechele ca cel adult atunci când trece prin infecția severă cu Sars-Cov-2. Cercetarea reprezintă un pas important în înțelegerea regenerării pulmonare, fapt ce poate aduce beneficii în terapia de reabilitare.

”Covid-19 cauzează sechele pulmonare pentru persoanele ce trec prin această boală. O parte dintre pacienți prezintă probleme pulmonare pe termen lung, iar în unele cazuri sechelele sunt atât de severe încât e nevoie de transplant pulmonar. Suntem încrezători în rezultatele obținute și credem că răspunsul dat de celulele alveolare în cazul sechelelor severe reprezintă o oportunitate în dezvoltarea de noi terapii. Sperăm ca pe viitor să reușim să manipulăm aceste pneumocite, astfel încât țesutul pulmonar să aibă capacitatea de a se autoregenera fără a mai fi nevoie de transplant”, a afirmat autorul principal al studiului, Edward Morrisey.

La nivelul plămânului adult, regenerarea se face prin diferențierea pneumocitelor de tip II în pneumocite de tip I. Cercetătorii au demonstrat că în anumite cazuri ale leziunilor pulmonare severe, pneumocitele de tip I se reprogramează cu success în pneumocite de tip II. Regenerarea este diferită la plămânul tânăr, iar atunci când apar leziuni severe, reprogramarea pneumocitelor de tip II în pneumocite de tip I nu este eficientă.

Plămânii șoarecilor de laborator sunt asemănători cu cei umani și prezintă pneumocite de tip I și II, prin urmare rezultatele pot fi considerate ca fiind adevărate și în cazul oamenilor. Cercetarea prezintă implicații și asupra viitoarelor terapii pentru tratarea leziunilor pulmonare severe. În mod normal, plămânii au capacitatea de a se regenera în urma expunerii constante la poluarea și microbii mediului înconjurător.

” Această descoperire oferă o perspectivă asupra unui mod în care am putea manipula reprogramarea celulară cu ajutorul terapiilor farmacologice. Rezultatele ne ajută să înțelegem răspunsul celulelor pulmonare și ar putea asigura efecte benefice în tratarea pacienților cu boli pulmonare cronice”, consideră Edward Morrisey.

 

Articol preluat și tradus de pe Technologynetworks.com