Pacienții care suferă de boli cardiovasculare prezintă un risc crescut pentru complicații grave din cauza gripei, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au constatat nu numai că rezultatele legate de gripă sunt mult mai proaste în rândul unor pacienți care prezintă afecțiuni cardiovasculare, dar și că infecția la acești pacienți este asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Vaccinarea împotriva gripei, spun specialiștii, poate reduce substanțial riscurile unor evenimente serioase sau chiar fatale din cauze cardiovasculare.

Este binecunoscut faptul că gripa poate duce la simptome respiratorii semnificative, cum ar fi pneumonia, bronșita și infecția bacteriană la plămâni. Istoric, efectele virusului asupra inimii au fost mai greu de analizat, în parte pentru că mulți pacienți au deja o predispoziție cunoscută la evenimente cardiace, și în parte pentru că evenimentul cardiac apare adesea la câteva săptămâni după debutul gripei.

Conform unei analize recente publicate de specialiștii de la spitalul Houston Methodist, din Texas, în Journal of the American Heart Association, în Statele Unite pacienții cu boli de inimă continuă să aibă rate scazute de vaccinare în fiecare an, în ciuda ratelor mai mari de deces și a complicațiilor cauzate de gripă.

 

Materialul integral pe 360medical.ro