Oamenii de știință au descoperit o nouă țintă terapeutică, care ar putea ajuta la proiectarea tratamentelor viitoare pentru boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Echipa a descoperit o moleculă mică de ARN, numită microARN-21; inhibarea acesteia poate duce la dezvoltarea unui potențial tratament pentru această boală.

În timpul unui studiu preclinic, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de microARN-21 în modelele experimentale BPOC dezvoltate la șoareci. Prin utilizarea unui inhibitor de microARN-21 – antagomir-21 – ca tratament terapeutic, s-a redus inflamația și s-a îmbunătățit capacitatea și funcția pulmonară a șoarecilor de laborator.

Conform echipei de cercetare, antagomir-21 a redus expresia microARN-21 și a suprimat afluxul de celule inflamatorii – macrofage, neutrofile și limfocite – în căile respiratorii și plămâni. De asemenea, producția de citokine pulmonare, care amplifică răspunsurile inflamatorii, a fost inhibată prin utilizarea antagomir-21. Rezultatele oferă informații complet noi despre combaterea acestei boli pulmonare.

„MicroARN-21 este o moleculă răspândită, care este exprimată în majoritatea celulelor din corpul uman și reglează multe procese biologice critice. Descoperirile noastre demonstrează că nivelurile de microARN-21 cresc în cazul BPOC. Credem că dezvoltarea de noi medicamente, care să inhibe microARN-21 poate oferi o nouă abordare terapeutică când vine vorba de BPOC”, a declarat profesorul Phil Hansbro, autorul principal al studiului.

„Dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru BPOC a fost îngreunată de lipsa de înțelegere a mecanismelor de bază ale bolii. Datele noastre definesc microARN-21 ca o nouă țintă terapeutică, iar inhibitorii săi sunt văzuți ca un potențial tratament pentru această boală pulmonară gravă, care în prezent este incurabilă”, a completat prof. Hansbro.

 

 

Articol preluat și tradus de pe www.healtheuropa.eu