Anual, aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume nu sunt diagnosticați cu tuberculoză, cel mai adesea acest lucru se întâmplă pentru că testele nu sunt disponibile. Oamenii de știință din Israel au dezvoltat un plasture pentru detectarea tuberculozei și consideră această nouă descoperire ca fiind un pas foarte important în diagnosticarea precoce.

Noul plasture va reduce numărul persoanelor care mor din cauza lipsei diagnosticului și ar putea ajuta la eliminarea acestei boli. Tuberculoza produce 1,4 milioane de decese în fiecare an, preponderent în țările sărace. Boala se transmite cu ușurință, iar fiecare persoană infectată o poate transmite la mai mult de 10 persoane.

Descoperirea oamenilor de știință de la Technion reprezintă o îmbunătățire considerabilă a metodelor actuale de detectare a tuberculozei. Anterior, probele erau trimise la laboratoare pentru a fi analizate de specialiști.

Încă din 1993, Organizația Mondială a Sănătății consideră tuberculoza ”o urgență globală de sănătate” și subliniază importanța testării, raportând că aproximativ 60 de milioane de vieți au fost salvate datorită diagnosticării și tratamentului între anii 2000 și 2019. Totuși, infrastructura testării este slabă, iar în jur de 3 milioane de cazuri sunt nediagnosticate anual.

Echipa de cercetători de la Technion-Israel Institute of Technology a dezvăluit că a produs și testat un plasture care oferă diagnosticul în decurs de o oră de când a fost atașat pe piele.

”Plasturele conține senzori produși din nanoparticule, iar ceea ce facem este să sesizăm modificări ale mirosului; astfel, putem spune cu o precizie destul de mare dacă persoana testată are sau nu tuberculoză ”, a declarat dr. Rotem Vishinkin pentru The Times of Israel .

„Obiectivul nostru este să simplificăm modul de testare pentru depistarea cazurilor, în acest fel vom permite persoanelor să fie tratate mai rapid”, a adăugat Vishinkin.

Dr. Roten Vishinkin a efectuat cercetarea sub supravegherea prof. Hossam Haick, un pionier al detectării bolilor prin miros, a cărui activitate anterioară stă la baza unui nou dispozitiv de monitorizare respiratorie, care este dezvoltat cu fonduri ale Uniunii Europene.

Principalul avantaj al noului plasture este că poate extinde testarea dincolo de zonele în care există o infrastructură bună a clinicilor și laboratoarelor. „Plasturele este simplu de utilizat, doar trebuie să fie atașat pe piele”, afirmă medicul. În modelul actual, este necesar un computer pentru a oferi rezultatele.

Vishinkin consideră că formatul nano-plasture ar putea fi utilizat în viitor pentru diagnosticarea altor boli, contribuind la reducerea cazurilor nediagnosticate.

 

Articol preluat și tradus de pe www.timesofisrael.com

Sursă foto: www.technion.ac.il