Complicațiile apărute în urma infecției SARS-CoV-2 reprezintă un subiect intens cercetat, oamenii de știință dorind să identifice cele mai bune metode de management pentru pacienți pe termen scurt, mediu și lung. Întrucât există o lipsă de înțelegere clară cu privire la incidența, simptomele și riscul de complicații COVID-19, un nou studiu publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) oferă rezultate ajutătoare pentru gestionarea pandemiei COVID-19.

Studiul de tip retrospectiv de cohortă a beneficiat de un lot impresionant de participanți: 21.615 de pacienți diagnosticați sau tratați pentru COVID-19 în perioada 1 ianuarie 2020 până la 30 septembrie 2020 au fost înrolați în studiu, alături de 2.380.696 de pacienți cărora li sa prescris oseltamivir (Tamiflu), zanamivir, amantadină sau au fost diagnosticați cu gripă de la 1 iulie 2017 până la 30 iunie 2018. Observarea unor noi semne și simptome la pacienții COVID-19 care au prezentat și istoric de gripă în antecedentele personale a orientat studiul spre includerea celui de-al doilea grup de participanți.

Până în prezent, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Coreea de Sud a definit conceput de „COVID lung”. Acest termen desemnează semne și simptome care se dezvoltă în timpul sau după infecția COVID-19 și care persistă mai mult de patru săptămâni, fără un diagnostic alternativ. La nivel mondial, au fost identificate numeroase tipuri de complicații pe termen lung prin infecția SARS-CoV-2, printre care se numără și oboseala cronică, dificultate în timpul respirației, tulburări cognitive și manifestări cerebrovasculare.

 

Materialul integral pe Romedic.ro