Cele mai importante probleme identificate de medicii din Comisia de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății au fost prezentate de conf. univ. dr. Michael Schenker, directorul medical al Centrului de Oncologie ,,Sf. Nectarie Craiova și președintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății. ,,Lipsa unui program de screening pentru cancerul bronhopulmonar este cea mai importantă problemă care își poate găsi rezolvare în viitor printr-o îmbunătățire a dotării și infrastructurii centrelor pentru derularea unor astfel de programe”, a precizat oncologul Michael Schenker.  

În cadrul Programul Național de Combatere a Cancerului, aflat în dezbatere publică, sunt dezbătute 5 localizări, printre care și cea pulmonară, având în vedere că în România ca și pe restul mapamondului ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește incidența și mortalitatea în ceea ce privește cancerul bronhopulmonar.

,,Dacă discutăm de cancerul bronhopulmonar sunt câteva aspecte specifice țării noastre. Suntem o țară cu foarte mulți fumători, chiar dacă a fost implementată această lege antifumat de ceva ani. Totuși impactul ei încă nu este unul poate atât de mare pe cât a fost în țările din vest. Probabil programe de informare și cu adresabilitate mai largă și către zonele rurale și către anumite grupuri țintă din societate vor fi soluții pentru o reducere a numărului de fumători în țara noastră”, a precizat președintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății.

 

Materialul integral pe 360medical.ro