„Reabilitarea respiratorie este terapia de bază, atât pentru pacienții care au Covid în faza acută, cât și pentru pacienții post-Covid”, afirmă Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, Fondatorul şi Coordonatorul Grupului de Lucru de  Reabilitare Respiratorie al Societăţii Române de Pneumologie.

”Toți pacienții aflați în faza acută, dar și după ce trec de faza acută, au nevoie de reabilitare pulmonară. În prezent majoritatea colegilor de la boli infecțioase, dar și pneumologii, care tratează pacienți aflați în faza acută, recomandă reabilitarea pulmonară ca terapie de bază pacienţilor post-COVID-19. Practic, toți pacienții, fie în faza acută sau post-COVID-19 au nevoie de această reabilitare respiratorie, care este un tratament complex”, declară Dr. Paraschiva Postolache într-un interviu acordat platformei MedicalManager.ro.

”Imediat ce pacienții au trecut de faza acută este recomandată reabilitarea pulmonară, deoarece aceștia rămân cu sechele”

Potrivit Dr. Paraschiva Postolache, reabilitarea pulmonară reprezintă un tratament complex, care cuprinde mai multe proceduri şi este realizat de o echipă multidisciplinară. Reabilitarea respiratorie se aplică atât pacienților care prezintă o formă ușoară, cât și celor aflați la terapie intensivă, indiferent dacă sunt ventilați mecanic sau intubați, fizioterapeutul  executând cu aceştia mișcări pasive.

”Pacienții rămân cu sechele precum: fatigabilitate, dispnee, tuse cu sau fără expectoraţie, dureri toracice și tahicardie, anxietate, depresie, furie, senzaţia de abandon etc. În urma tomografiei computerizate (CT) a toracelui am observat că mulți pacienți rămân cu sechele de tip fibroză, bronsiectazii de tracțiune determinate de fibroză , noduli și pleurezie”, menționează Dr. Paraschiva Postolache.

Pacientul post-COVID-19 este inclus în programul de reabilitare pulmonară în urma evaluărilor

Aceasta subliniază faptul că, includerea pacientului post-Covid în programul de reabilitare pulmonară se face în urma unor evaluări complexe, clinico-paraclinice. ”Evaluările includ examenul clinic şi paraclinic, în cadrul căruia se repetă analizele de laborator la fel ca în faza acută, CT toracică de înaltă rezoluție cu substanță de contrast. Apoi din punct de vedere explorațional, strict funcțional-respirator, se execută spirometria cu sau fără test de reversibilitate bronșică și bodypletismografia, factorul de transfer al CO la nivelul membranei alvelo-capilare. Ultima evaluare se realizează deoarece majoritatea pacienților din punct de vedere funcțional-respirator prezintă disfuncție ventilatorie restrictivă, cu reducerea factorului de transfer la nivelul membranei alvelo-capilare a monoxidului de carbon. Spirometria la majoritatea pacienților este normală, de aceea este nevoie și de bodypletismografie. Acestea sunt evaluările din punct de vedere respirator”, explică cadrul didactic de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

 Capacitatea de efort se testează pentru a determina intensitatea și durata exercițiilor de reabilitare respiratorie

În ceea ce privește capacitatea de efort, se au în vedere următoarele teste: testul de mers de 6 minute, testul de oximetrie efectuat timp de 5 minute, testul la ergospirometru și testarea masei grase și a masei fără grasime prin metabolimetru. De asemenea, se testează și capacitatea de efort a musculaturii respiratorii cu anumite dispozitive speciale. Pot spune că avem dotare de vârf, atât din punct de vedere material, cât și în privința pregătirii personalului, fiind unul dintre puținele centre din țară care deţine aceste dotări” afirmă Dr. Paraschiva Postolache.

Programul de reabilitare pulmonară este strict individualizat și se efectuează sub supravegherea specialistului

”Programul este personalizat pentru fiecare pacient în urma analizei rezultatelor obținute, iar ședințele durează între 30-40 de minute. Intensitatea se stabilește în funcție de vârstă, de forma de boală prin care trecut pacientul și de comorbidități. Exercițiile vor fi făcute la o intensitate de 60-80% din capacitatea maximă de efort pe care am obţinut-o la testare. La pacienţii post-COVID-19 ele trebuie efectuate cu intensitate mică, cu durată scurtă și cu multe repetări pentru a antrena musculatura generală și respiratorie. Efectuarea lor se face prin mai multe repetări pe zi, iar după o săptămână de antrenament, intensitatea exerciţiilor poate fi mărită cu 5%. În privința antrenamentului musculaturii respiratorii, acesta se realizează cu dispozitive speciale, iar antrenamentele specifice musculaturii respiratorii durează cel puțin 30 de minute zilnic”, a descris medicul specialist în reabilitare medicală.

 ”Programul de reabilitare respiratorie prezintă indicații, contraindicații și efecte adverse”

Terapia cu apă şi aerosolii sunt interzise în reabilitarea respiratorie a pacienţilor post-COVID-19. ”Trebuie să fim atenți să nu se formeze aerosoli în urma acestor exerciții, deoarece nu se știe cât timp persistă virusul în lichidul interstițial pulmonar şi există riscul transmiterii lui prin aceşti aerosoli. Evitarea transmiterii este extrem de importantă, chiar dacă personalul și pacienții au echipament corespunzător”.

”Pacienții nu trebuie să meargă la centrele de fitness, chiar dacă în programele de reabilitare pulmonară se folosesc şi exerciţiile utilizate în aceste centre deoarece în cadrul acestora nu se fac testele menționate,  pacienții nu au program personalizat și nu sunt supravegheați de un fizioterapeut. Exercițiile trebuie făcute pe timpi respiratori, unele pe inspir, altele pe expir, iar dacă nu sunt executate corect pacientul poate avea de suferit”, declară Dr. Paraschiva Postolache.

Beneficiile nu întârzie să apară

Dr. Paraschiva Postolache declară că beneficiile sunt majore, iar pacienților li se îmbunătățește starea încă de la prima ședință: ”Evaluarea de la începutul programului se repetă și la finalul programului de reabilitare respiratorie. Printre beneficiile observate încă de la prima ședință se identifcă: îmbunătățirea stării fizice și psihice, reducerea simptomelor (acuzelor), creşterea capacităţii de efort şi de a efectua activităţile zilnice, revenirea rapidă în societate, reducerea costurilor medicale”.

O altă recomandare importantă este efectuarea acestor antrenamente pe durata întregii vieți. ”Pacientului îi sunt puse la dispoziție flyere și dvd-uri care-l vor ajuta să facă exerciții la domiciliu, deoarece antrenamentele sunt necesare pe durata întregii vieți și se recomandă control periodic la interval de 3 luni intr-un centru specializat de reabilitare pulmonară”, a precizat specialistul în reabilitare medicală.

 ”Pacienții cu boli pulmonare cronice ne devin parteneri în adevăratul sens al cuvântului”

În privința aspectelor importante de care trebuie ținut cont în monitorizarea pacientilor cu boli pulmonare cronice pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV2, Dr. Paraschiva Postolache consideră că educația pacientului este primul aspect important.

Pacientului i se explică ce boală are, stadiul în care se află, cum se manifestă boală în cazul agravării și ce trebuie să facă. Pacienții pe care îi avem în baza de date sunt cooperanți și respectă indicațiile, continuă terapia farmacologică și programul de reabilitare pulmonară. Din cauza condițiilor impuse, pacienții care veneau la control la 3 luni, au menținut legătura cu noi prin intermediul telemedicinei și au fost îndrumați în cazul în care s-au confruntat cu o problemă necunoscută.”

 Avantajul pacienților cu boli pulmonare cronice

„Pot spune că pacienții cu boli pulmonare cronice prezintă un avantaj, iar aici mă refer strict la cei din baza noastră de date. Foarte puțini dintre aceștia au făcut COVID-19, iar cei care au făcut au venit la reabilitare respiratorie. Cei care au făcut o formă severă și aveau și o afecțiune respiratorie cronică au tolerat ambele afecțiuni destul de bine. Cred că explicația este dată de faptul că majoritatea pacienților cu boli pulmonare cronice au în tratamentul lor de bază glucocorticosteroid administrat pe cale inhalatorie şi urmează programul de reabilitare pulmonară. Acestea au tratat procesul inflamator determinat de virusul Sars-Cov-2 şi au menţinut capacitatea de efort a musculaturii respiratorii şi generale”.

În ceea ce privește provocările aduse de pandemia COVID-19, Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, conchide:”Toți învățăm din această boală, nimeni nu are experiență cu această boală nouă.”