Covid-19 nu afectează funcția pulmonară în rândul tinerilor, conform noilor cercetări prezentate la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii.

În cadrul primului studiu, care a analizat impactul infecției Covid-19 asupra funcției pulmonare, cercetătorii din Suedia, au descoperit că deteriorarea pulmonară nu a apărut în rândul pacienților cu astm. Chiar dacă a existat o tendință către valori ușor mai mici ale cantității de aer expirat într-o secundă – volumul expirator forțat (VEF) – marker al funcției pulmonare.

În cadrul celui de-al doilea studiu prezentat la congres, s-a arătat că funcția pulmonară nu a fost afectată de Covid-19 în rândul copiilor și adolescenților, excepția fiind făcută de formele severe ale afecțiunii. ”Pandemia de COVID-19 a ridicat întrebări cu privire la dacă și cum este afectat plămânul după eliminarea infecției cu coronavirus, în special la tinerii care au avut o formă ușoară a bolii. Până acum, acest lucru nu a fost cunoscut “, declară autorul principal al studiului, dr. Ida Mogensen.

Participanții din cadrul studiului au fost în număr de 661, media vârstei participanților fiind de 22 ani.

”În urma analizei, funcțiile pulmonare erau similare, indiferent de istoria Covid-19. Când am inclus și cei 123 de participanți cu astm, am înregistrat o ușoară scădere (24%) a funcției pulmonare în rândul celor care au avut Covid-19, dar acest fapt nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic”, afirmă dr. Mogensen.

”Rezultatele sunt liniștitoare pentru tineri. Cu toate acestea, vom continua să extindem numărul de participanți, în special numărul celor care suferă de astm, deoarece grupul din acest studiu a fost destul de restrâns. Suntem curioși dacă este importantă perioada de timp de după infecție, precum și gravitatea bolii și a simptomelor”, completează dr. Mogensen.

Al doilea studiu a fost susținut de dr. Anne Schlegtenda, specialist în pneumologia pediatrică la Spitalul pentru Copii din Bochum, Germania. Aceasta afirmă: „Comparativ cu adulții, copiii și adolescenții tind să sufere simptome mai puțin severe în urma infecției cu COVID-19; până în prezent există doar dovezi preliminare cu privire la efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra funcției pulmonare la copii și adolescenți. Este important să se evalueze acest lucru, deoarece posibilitatea de a se infecta cu Sars-Cov -2 este prezentă la copiii din întreaga lume, atât timp cât vaccinurile sunt rezervate în principal adulților și grupurilor cu risc ridicat”.

„Când am comparat pacienții cu COVID-19 cu grupul de control, nu am găsit diferențe semnificative statistice în ceea ce privește modificarea funcției pulmonare. Modificările au apărut la 16% din grupul participanților cu COVID-19 și 28% din grupul de control. Analiza a scos în evidență o reducere a volumului total de aer rezultat în urma unui expir forţat maximal – capacitate vitală forțată (CVF) – la pacienții care au suferit o infecție severă, indiferent dacă a fost COVID-19 sau o altă infecție”, completează dr. Schlegtenda.

”Rezultatele ar trebui să ofere o oarecare siguranță copiilor, adolescenților și familiilor acestora. Severitatea infecției s-a dovedit a fi singurul factor predictiv pentru modificările ușoare ale funcției pulmonare. Discrepanța dintre problemele respiratorii persistente și funcția pulmonară normală sugerează că poate exista o cauză diferită, cum ar fi respirația disfuncțională, care este o problemă identificată și la adulți”.

”Cele două studii oferă o informație importantă cu privire la impactul infecției Covid-19 asupra funcției pulmonare la copii și tineri. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a defini efectele produse asupra persoanelor cu astm sau care suferă de o infecție respiratorie severă, indiferent că este vorba despre Covid-19 sau despre altă cauză infecțioasă. Aceste persoane ar putea să fie susceptibile la efecte pe termen lung asupra funcției pulmonare; astfel, se subliniază importanța vaccinării împotriva Covid-19 pentru a reduce răspândirea bolii ”, declară profesor Anita Simonds, membră a Societății Europene de Boli Respiratorii.

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net