Cercetările arată că terapia cu oxigen sub presiune reduce numărul pacienților cu Covid-19 care trebuie să fie puși pe ventilator.

Covid-19 poate provoca leziuni pulmonare, iar oxigenarea organismului devine dificilă. Studiul – realizat în 48 de spitale din Marea Britanie – a urmărit să descopere cel mai bun mod de a furniza oxigen suplimentar. Cercetătorii spun că descoperirile vor ajuta pacienții din Marea Britanie, dar și din țările cu provizii limitate de oxigen.

Procesul a analizat trei metode de administrare a oxigenului:

  • Oxigenoterapia standard
  • Oxigen nazal cu debit mare
  • Presiune pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP) – care folosește o mască pentru a administra oxigenul sub presiune

Cele trei metode au fost folosite la scară largă pentru pacienții care nu pot respira și care înainte ca afecțiunea să devină severă, trebuie să fie puși pe ventilator.

Aproape 1.300 de persoane au luat parte la studii și le-a fost administrată, aleatoriu, una dintre cele trei terapii. Rezultatele au demonstrat că pacienții trecuți de la terapia standard la CPAP nu mai necesită ventilație.

Din punct de vedere a ratei de supraviețuire nu a existat nicio diferență – ventilația necesită sedare, adesea timp de câteva săptămâni. Timpul de recuperare a pacientului este mai mare, iar acest aspect pune presiune pe secțiile de terapie intensivă.

”Rezultatele acestui studiu sunt cu adevărat încurajatoare, întrucât au demonstrat că prin utilizarea CPAP, s-ar putea să nu fie necesară ventilația invazivă pentru un număr mare de pacienți”, a spus unul dintre cercetători, prof. Danny McAuley, de la Queen’s University Belfast.

Rezultatele demonstrează că se poate preveni risipa proviziilor de oxigen, care au fost limitate în unele țări. Prof. Gavin Perkins, de la Warwick Medical School afirmă: ”Utilizarea oxigenării prin canulă nazală cu flux mare, care consumă cantități mari de oxigen, ar trebui reconsiderată; mai ales că aceasta nu a dus la îmbunătățirea rezultatelor pacienților”.

 

Articol preluat și tradus de pe www.bbc.com