De Ziua Mondială a Tuberculozei (TBC), OMS solicită o investiție urgentă pentru resurse, sprijin, îngrijire și informații în lupta împotriva tuberculozei (TB). Chiar dacă 66 de milioane de vieți au fost salvate din anul 2000 până în prezent, pandemia de COVID-19 a inversat acest progres. După mai mult de un deceniu, numărul deceselor din cauza tuberculozei au crescut în 2020. Conflictele în curs din Europa de Est, Africa și Orientul Mijlociu au dus la exacerbarea situației populațiilor vulnerabile.

În anul 2020 fondurile globale pentru diagnosticarea, tratamentele și prevenirea TBC au reprezentat mai puțin de jumătate din suma globală de 13 miliarde USD/an stabilită până în 2022. Pentru cercetare și dezvoltare, este nevoie de un plus de 1,1 miliarde USD pe an. „Sunt necesare investiții urgente pentru a dezvolta și extinde accesul la cele mai inovatoare servicii și instrumente pentru prevenirea, detectarea și tratarea tuberculozei, care ar putea salva milioane de vieți în fiecare an, ar putea reduce inechitățile și ar putea preveni pierderi economice uriașe. Aceste investiții oferă profituri uriașe pentru țări și donatori, prin evitarea costurilor de îngrijire a sănătății și creșterea productivității”, a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Investițiile în programele TBC au adus beneficii nu doar persoanelor cu TBC, ci și sistemeloe de sănătate, precum și procesului de pregătire privind pandemia. Pornind de la lecțiile învățate din cercetarea COVID-19, investițiile și acțiunile trebuie grăbite, astfel încât să se poată accelera dezvoltarea de noi instrumente, în special de noi vaccinuri împotriva TB.

Progresul în atingerea obiectivelor pentru anul 2022, stabilite în Declarația politică a reuniunii ONU și în inițiativa emblematică ”Find.Treat.All” este în pericol, în principal din cauza lipsei de finanțare. În perioada 2018-2020, 20 de milioane de oameni au fost tratate, reprezentând 50% din obiectivul stabilit pe 5 ani, de 40 de milioane de persoane. În aceeași perioadă, 8,7 milioane de persoane au primit tratament preventiv pentru TBC, adică 29% din obiectivul de 30 de milioane de persoane.

Situația este și mai gravă pentru copiii și adolescenții cu TBC. În 2020, se estimează că 63 % dintre copiii și adolescenții tineri cu vârsta sub 15 ani cu TBC nu au accesat serviciile de diagnostic și tratament pentru TBC; procentul a fost și mai mare pentru copiii sub 5 ani – 72% . Aproape două treimi dintre copiii eligibili cu vârsta sub 5 ani nu au primit tratament preventiv pentru TBC și au rămas expuși riscului de îmbolnăvire.

COVID-19 a avut un impact negativ asupra copiilor și adolescenților cu TBC. OMS trage un semnal de alarmă de Ziua Mondială a TBC pentru ca țările să restabilească de urgență accesul la serviciile de combatere a tuberculozei, întrerupte din cauza pandemiei de COVID-19, pentru toate persoanele cu TBC – în special pentru copii și adolescenți.

„Copiii și adolescenții cu TBC înregistrează rezultate mai slabe decât cele ale adulților în ceea ce privește prevenția și îngrijirea TBC. Direcțiile OMS schimbă situația copiilor și adolescenților, ajutându-i să fie diagnosticați și să acceseze mai repede serviciile de îngrijire, ceea ce duce la rezultate mai bune și la reducerea transmiterii TBC”, a declarat Dr. Tereza Kasaeva, Directorul Programului Global TBC al OMS.

Noile directive privind managementul tuberculozei la copii și adolescenți

Directivele actualizate privind managementul tuberculozei la copii și adolescenți, publicate de OMS, evidențiază noi recomandări centrate pe pacient privind diagnosticul, tratamentul și prevenția. Cele mai recente recomandări, includ:

  • Diagnosticul molecular rapid este recomandat ca test inițial pentru diagnosticarea TBC la copii și adolescenți.
  • Copiilor și adolescenților care au forme non-severe de TB sensibilă la medicamente li se recomandă acum să fie tratați timp de patru luni în loc de șase luni. La fel și în cazul meningitei TB, unde se recomandă un regim de șase luni în loc de 12 luni. Aceasta promovează o abordare centrată pe pacient, care va reduce costurile îngrijirii TBC pentru copii, adolescenți și familiile acestora.
  • Două dintre cele mai noi medicamente TB pentru tratarea TB rezistentă la medicamente (bedaquilină și delamanid) sunt acum recomandate pentru admnistrare la copiii de toate vârstele, făcând posibil ca copiii cu TB rezistentă la medicamente să primească regimuri de tratament administrat oral, indiferent de vârsta lor.
  • Sunt recomandate noi modele integrate de îngrijire a tuberculozei, care vor permite unui număr mai mare de copii și adolescenți să aibă acces la îngrijirea TB sau la tratament preventiv, mai aproape de locul în care locuiesc.

TBC rămâne unul dintre cei mai ”letali ucigași infecțioși” din lume. În fiecare zi, peste 4 100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 30 000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și este vindecabilă. Eradicarea tuberculozei necesită o acțiune concertată din partea tuturor sectoarelor. De Ziua Mondială a TBC, OMS solicită tuturor – indivizi, comunități, societăți, donatori și guverne să contribuie, astfel încât eradicarea tuberculozei să devină posibilă.

 

Sursă material:  www.who.int