Înțelegerea defectelor celulare legate de fibroza chistică (CF) ar putea deschide drumul pentru dezvoltarea unor noi tratamente. Potrivit Asociației de Fibroză Chistică din Canada, CF este cea mai frecventă boală genetică fatală care afectează copiii canadieni și adulții tineri.

O nouă perspectivă în înțelegerea defectelor celulare legate de fibroza chistică (CF) ar putea deschide calea unor noi tratamente pentru această boală ereditară care nu poate fi încă prevenită.

O echipă din cadrul Colegiului de Medicină a universității canadiene din Saskatchewan (USask) condusă de prof. dr. Juan Ianowski și dr. Julian Tam a constatat că transportul sodiului este anormal în plămânii cu CF. Cercetătorii, afiliați Centrului de Cercetare Respiratorie, au studiat CF pe modele porcine folosind o tehnică de lucru cu microelectrozi care le-a permis să conducă experimente și măsurători cu o rezoluție foarte mare. Astfel, echipa a descoperit că există o absorbție excesivă de sodiu (Na+) în căile aeriene respiratorii mici, o regiune nestudiată anterior.

 

Materialul integral pe 360medical.ro