Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au identificat sute de proteine noi, ​​care ar putea juca un rol în fibroza chistică și care ar putea da un răspuns asupra motivului pentru care unii pacienți răspund mai bine decât alții la terapiile actuale.

Multe dintre aceste proteine ​​- care fac parte dintr-un grup de molecule, numite proteine ​​membranare  – interacționează cu proteina CFTR, care atunci când lipsește sau nu este funcțională, duce la acumularea de mucoasă în plămâni și în alte organe, aceasta fiind adesea fatală în fibroza chistică.

„Am identificat peste 400 de proteine ​​asociate cu proteina CFTR și am arătat că unele dintre ele ar putea prezice răspunsul pacientului la tratament”, a spus Igor Stagljar, cercetător principal al studiului și profesor la Donnelly, Centrul de Cercetare Celulară și Biomoleculară de la Facultatea de Medicină Temerty, din cadrul Universității din Toronto.

”Cu o viziune mai cuprinzătoare a rețelei de interacțiune a proteinei CFTR, putem identifica noi ținte de medicamente, care ar trebui să permită mai multe terapii specifice pacientului”, a spus Stagljar.

Pentru a ajuta la identificarea interacțiunilor de tip proteină-proteină care implică CFTR, cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnologie bazată pe o platformă proiectată în anul 2014. Abordarea cuprinde o versiune de mare capacitate a sistemului lor, care permite screening-ul a mai multor proteine ​​membranare asociate cu o anumită proteină.

„Designul anterior a fost bazat pe matrice și am putut analiza doar aproximativ 200 de proteine ​​la un moment dat. Cu această nouă tehnologie, am introdus mai multe modificări care ne permit să analizăm simultan, mii de proteine țintă ​”, completează profesorul.

Stagljar și laboratorul său au folosit tehnologia pentru a găsi câteva proteine ​​trecute cu vederea, inclusiv multe proteine ​​​​membranare care pot juca un rol în funcția proteinei CFTR și în fibroza chistică. Proteinele membranare reprezintă aproximativ o treime din toate proteinele din celule și aproximativ 65% din toate țintele terapiei medicamentoase.

„Acest studiu reprezintă o descoperire în proteomică (studiul la scara largă al proteinelor) și în fibroză chistică. Am dezvoltat tehnologia, dar nu suntem experți în fibroza chistică, fiziologie și alte domenii, așa că am făcut echipă cu cei mai buni din domeniile respective – așa funcționează știința în zilele noastre”, declară autorul studiului.

 

Articol preluat și tradus de pe TechnologyNetworks.com