Carcinoamele pulmonare provoacă cel mai mare număr de decese în rândul bolnavilor de cancer, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în restul lumii. Carcinoamele cu celule scuamoase (cu celule mici localizate în bronhiile pulmonare) reprezintă aproximativ 30% dintre cancerele pulmonare, cu toate acestea informațiile privind tipul celular și semnele care anunță apariția bolii sunt destul de reduse.

Potrivit cercetătorilor, tratamentele pentru carcinoamele pulmonare cu celule scuamoase sunt limitate. Cercetările privind etiologia bolii sunt necesare pentru a putea crea noi modalități de tratament.

” Studiul nostru oferă o perspectivă asupra modului în care deteriorarea căilor respiratorii inferioare poate produce leziuni precanceroase. Identificarea și tratarea acestor leziuni ar putea împiedica dezvoltarea cancerului pulmonar.”, afirmă Bob Varelas, doctorand și profesor asociat al departamentului de Biochimie din cadrul Universității de Medicină din Boston.

Studiul identifică aceste leziuni de la nivelul căilor respiratorii inferioare ca fiind o sursă a creșterii celulelor precanceroase.  

Folosind o combinație a noilor metode experimentale, precum țesuturile umane și abordările biologiei computaționale, cercetătorii au reușit să demonstreze că perturbarea barierei epiteliale pulmonare duce la formarea de leziuni precanceroase, cunoscute pentru predispoziția spre carcinom pulmonar cu celule scuamoase. Distrugerea polarității epiteliale poate fi cauzată de factori precum fumatul pasiv.

Cercetătorii au corelat factorii de control ai unui program de expresie genetică (GEP) cu parcursul pre-cancer înregistrat la pacienții umani. Astfel au identificat un factor comun, factorul de creștere Neuregulin-1, acesta este asociat cu creșterea celulelor precanceroase și ar putea fi ținta tratamentul terapeutic pentru leziuni precanceroase.

 

Articol preluat și tradus de pe News-medical.net