Persoanele care suferă atât de insomnie, cât și de apnee obstructivă de somn, sunt mai susceptibile de a suferi de probleme cardiace și au cu aproape 50% mai multe șanse de a muri decât cei care nu au nicio afecțiune, susțin cercetătorii de la Universitatea Flinders, într-un studiu publicat în European Respiratory Journal. Cercetătorii sfătuiesc persoanele diagnosticate cu una dintre tulburări să fie testate pentru cealaltă condiție.

În studiu, oamenii de știință au studiat un set mare de date din SUA de peste 5000 de oameni pentru a înțelege riscurile dezvoltării simultane a insomniei co-morbide și apneei în somn (COMISA). Participanții, în vârstă de aproximativ 60 de ani la începutul studiului, au fost urmăriți timp de aproximativ 15 ani. Pe perioada studiului, 1210 de persoane au decedat.

Rezultatele au sugerat că participanții cu COMISA au avut de două ori mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială și cu 70% mai multe șanse de a avea boli cardiovasculare decât participanții fără insomnie și fără apnee în somn. De asemenea, studiul a arătat că participanții cu COMISA au avut un risc de moarte cu 47% mai mare (din orice motiv) în comparație cu participanții fără insomnie sau apnee în somn, chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori cunoscuți că cresc mortalitatea.

 

Materialul integral pe Romedic.ro