Dacă aveți simptome de cancer pulmonar, ca dificultate de respirație și tuse persistentă, discutați cu medicul și descrieți-i simptomele. Acesta vă poate recomanda, pe lângă teste de sânge (pentru eliminarea suspiciiunilor de infecții) sau spirometrie, investigații de tipul:

  • Radiografie toracică: este testul folosit în primul rând pentru despistarea cancerului pulmonar. Majoritatea tumorilor apar pe radiografie ca o formațiune alb-gri. Însă formațiunea respectivă poate fi un abces pulmonar, nu neapărat cancer. De aceea, în caz de suspiciune, se poate recomanda și o scanare cu computer tomograf.
  • computer tomograf: de obicei, se injectează o substanță de contrast, pentru obținerea unei imagini cât mai clare. Scanare este nedureroasă și durează între 10 și 30 de minute
  • examinare PET-CT: se recomandă în cazul în care computerul tomograf a indicat prezența cancerului. PET-CT-ul arată unde sunt active celulele canceroase, ceea ce ajută la diagnosticare și tratament. Înainte de scanarea PET-CT va fi injectată o substanță ușor radioactivă, iar pacientul se va lungi pe o masă ce se glisează ulterior în scanerul PET. Scanarea este nedureroasă și durează între 30 și 60 de minute.
  • bronhoscopia și biopsia: dacă scanarea CT indică prezența cancerului în mijlocul toracelui, se poate face o bronhoscopie, o procedură ce permite medicului să privească în interiorul căilor respiratorii și să facă o biopsie. Un tub subțire, cu o cameră la capăt, este introdus în gât, prin gură sau nas, și apoi în căile respiratorii. Procedura de 30-40 minute poate fi inconfortabilă, de aceea se oferă, uneori, un sedativ pentru relaxare și un anestezic local, pentru amorțirea gâtului.
  • ultrasunete endobronhiale: este o procedură mai nouă, care combină bronhoscopia cu scanarea cu ultrasunete. Astfel medicul poate identifica nodulii limfatici din centrul toracelui și poate lua o biopsie din ei. Procedura durează cam 90 de minute. Nodulii limfatici sunt parte a unei rețele de vase și glande care se află în tot organismul și funcționează ca parte a sistemului imunitar. Biopsia nodulilor limfatici arată dacă acolo există celule canceroase și de ce tip sunt acestea.

Există și alte feluri de biopsii: toracoscopie, mediastinoscopie, biopsie percutantă etc.