Medicul poate diagnostica pleurezia în urma unei examinări fizice și pe baza istoricului medical recent și general.

În timpul examinării fizice, cu ajutorul stetoscopului, medicul ar putea auzi membranele pleurale frecându-se una de alta. Pleurezia poate fi detectată și cu ajutorul testelor de imagistică, ca RMN sau computer tomograf. Radiografiile pot arăta leziuni ale coastelor nedetectate anterior, sau semne ale unei infecții.

La pacienții cu efuzii pleurale, medicul ar putea folosi un ac, pentru a colecta o mostră de fluid pentru testare (toracenteză).

Testele de sânge pot arăta existența unor boli autoimune, iar biopsiile un eventual cancer.

Afecțiuni conexe și perspective

Pleurezia este o afecțiune tratabilă, cu un prognostic bun, dar poate cauza complicații periculoase, ca:

  • efuzia pleurală, acumulare de lichid în cavitatea pleurală. Lichidul poate ține membranele pleurale la distanță și reduce durerea dată de frecarea dintre acestea. Însă exercită presiune asupra plămânului și diafragmei, ceea ce îngreunează respirația. Cauza efuziei pleurale poate fi prezența unui tromb în plămâni, care blochează fluxul sanguin.
  • pneumotorax, plămân în colaps. Poate apărea în urma unui traumatism toracic. Colapsul unui plîmân, sau al ambilor, poate duce la acumularea de aer sau gaz în cavitatea pleurală. Simptomul comun este durerea bruscă într-o parte și dificultate de respirație. Tratamentul înseamnă introducerea unui ac sau a unui tub pentru eliminarea aerului în exces.
  • hemotorax, acumularea de sânge în cavitatea pleurală. Poate apărea în urma unui traumatism toracic. Tratamentul include drenarea sângelui și a aerului acumulat în cavitatea pleurală.

Prevenirea pleureziei

Detectarea și tratarea afecțiunilor de bază poate preveni apariția pleureziei. De exemplu, o diagnosticare și tratare precoce a unei infecții poate preveni acumularea de lichid în cavitatea pleurală, sau poate reduce nivelul inflamației. Deoarece durerea toracică, simptomul comun al pleureziei, este un simptom des întâlnit și în alte afecțiuni, diagnosticarea poate fi dificilă.

Odihna și alimentația sănătoasă pot ajuta la prevenirea pleureziei ca efect al unei alte boli.