Există mai multe tehnici de imagistică care pot identifica materialul din torace, inclusiv tomografia computerizată și scanarea cu ultrasunete.

Diagnosticul diferențial include tuberculoza cu excavare și micoza, însă arareori se pot identifica semne radiologice ale nivelului de gaz-lichid. Leziunile pulmonare cistice (precum chistul bronhial localizat intrapulmonar) pot fi dificil de diferențiat. Însă localizarea leziunilor și simptomele clinice pot indica diagnosticul potrivit. Carcinomul bronhial cu excavație, sau carcinomul microcelular prezintă, de obicei, pereți mai groși și mai neregulați, comparativ cu abcesul infecțios. Absența febrei, a sputei purulente și a leucocitozei poate indica un carcinom, și nu boala infecțioasă.

Antibioticele cu spectru larg reprezintă tratamentul standard. Fizioterapia pulmonară și drenajul postural sunt de asemenea importante. Procedurile chirurgicale sunt necesare în cazurile anumitor pacienți pentru drenare sau rezecție pulmonară.

Bronhoscopia trebuie să fie parte integrantă a algoritmului de diagnosticare și tratare a abcesului pulmonar. Măsurile generale de susținere includ o dietă hipercalorică, corectarea fluidelor și electroliților și reabilitarea repiratorie cu drenaj postural. Procedurile de drenare includ percuție și poziționare pentru creșterea drenării prin căile respiratorii. Abcesele pulmonare se rup adeseori spontan în căile respiratorii, ceea ce, pe de o parte, ajută la curățarea infecției, dar pe de alăt parte poate duce la răspândirea infecției în alte părți ale plămânului.