Pentru diagnosticarea edemului pulmonar medicul va face o examinare fizică completă. Vă va asculta inima și plămânii cu un stetoscop, pentru a verifica eventuala prezență a unor sunete cardiace anormale, a ralurilor pulmonare, a tahicardiei (ritm cardiac crescut), a tahipneei (respirație rapidă). Examinarea fizică va urmări și identificarea eventualelor umflături ale picioarelor sau abdomenului, anomalii ale venelor gâtului (care pot arăta că există prea mult fluid în organism), paloare sau cianoză (piele albăstrie).

Examinarea fizică poate fi însoțită și de teste ca:

  • biochimia sângelui
  • nivelul de oxigen din sânge
  • radiografie toracică
  • hemoleucograma completă
  • ecocardiogramă pentru depistarea eventualelor probleme ale mușchiului inimii
  • electrocardiogramă pentru depistarea eventualelor atacuri cardiace sau a problemelor de ritm cardiac

Tratamentul edemului pulmonar

Se realizează aproape exclusiv la spital, sau în sala de primire urgențe, uneori la secția de terapie intensivă.  Se administrează oxigen printr-o mască facială sau prin tuburi introduse în nas. Uneori este nevoie de introducerea unui tub în trahee și conectarea la un ventilator mecanic, în cazul în care pacientul nu poate respira singur.

Cauzele edemului trebuie identificate și tratate repede. Prognosticul depinde de cauze. Unele înseamnă o recuperare rapidă, altele mai lentă. Dacă nu este tratat, edemul poate fi fatal.

Pentru a preveni instalarea acestei afecțiuni este necesar să luați toate medicamentele conform prescripției, în cazul în care suferiți de o boală ce poate declanșa edemul. De asemenea, o dietă săracă în sare și grăsimi poate fi de folos.