Medicul poate suspecta colabarea plămânului, dacă pacientul descrie dureri în piept și dificultăți de respirație, mai ales în cazul traumatismelor toracice. Examinarea va lua în calcul aspectul general al pacientului, semnele vitale (temperatură, puls, ritm de respirație, tensiune arterială), starea plămânilor.

Semne ca tensiune arterială mică, ritm cardiac ccelerat. nivel scăzut de oxigen în sânge, lipsa sunetelor specifice în partea toracelui în care se află plămânul colabat, sunet a gol la bătaia ușoară cu vârful degeteelor în cutia toracică.

Radiografia toracică este instrumentul cel mai rapid de confirmare a unui pneumotorax, care apare ca o zonă întunecată în piept. Un computer tomograf ar putea fi necesar pentru depistarea unei zone colabate mici, sau în cazul persoanelor cu boli pulmonare complicate.

Odată ce pneumotoraxul este tratat, plămânul va reveni la normal în 48-72 de ore. Recuperarea poate dura câteva săptămâni.

Prevenirea și tratarea pneumotoraxului

În cele mai multe cazuri, colabarea plămânului nu poate fi prevăzută. Renunțarea la fumat poate reduce riscul de a dezvolta boli pulmonare asociate cu această problemă.

Tratamentul pneumotoraxului se alege în funcție de mărimea și localizarea zonei colabate și de starea de sănătate generală a pacientului:

  • monitorizare de către doctor, pentru a vedea dacă afecțiunea se rezolvă de la sine
  • scoaterea aerului din cavitatea pleurală cu ajutorul unui ac și a unei seringi
  • scoaterea aerului din cavitatea pleurală prin inserarea unui tub de plastic gol (tub toracic) între coaste și atașarea lui la un apart de sucțiune
  • administrarea de oxigen suplimentar prin mască facială sau tub nazal, în cazul pacienților care au avut nevoie de internare în spital
  • în cazul pacienților cu traumatisme toracice grave, cărora plămânul nu le revine la normal după tratament, medicul poate lua decizia de a repara plămânul și pleura în cursul unui operații

Persoanele care au permanent probleme cu colabarea plămânului ar putea avea nevoie de tratament preventiv:

  • operație care să înlăture zonele de cicatrizare, sau care să atașeze plămânul permanent de cavitatea toracică
  • injecție chimică care sudează plămânul de peretele toracic (pleurodeză).