Pandemia de COVID-19 a arătat câtă nevoie este de asigurarea unor servicii medicale în perioade greu încercate. Mai mult cât de importantă este alinierea la strategia Uniunii Europene pentru protejarea sănătății publice. Iar studiul ,,Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice” realizat de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA) din cadrul Universității din București pentru Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) a reliefat nevoia de noi servicii în farmacii.

,,Rezultatul privind percepția asupra siguranței vaccinării în farmacii indică faptul că 64% dintre respondenți consideră că acțiunea ar fi la fel de sigură ca la cabinetul unui medic. Rezultate asemănătoare s-au înregistrat în cazul consilierii periodice avansate în cazul polimedicației (69% de respondenți favorabili ideii că ar fi la fel de sigur să fie oferită prin farmacii) și în cazul consilierii la distanță privind efectuarea de teste rapide pentru depistarea unor infecții (70% dintre respondenți spun că ar fi la fel de sigur ca în cazul în care serviciul ar fi oferit în cabinetul unui medic)”, a precizat conf.univ.dr. Marin Burcea de la Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA).

 Vaccinarea antigripală în farmacii

O treime din pacienți a declarat că s-a vaccinat împotriva gripei în anii anteriori pandemiei. Potrivit studiului, aproape jumătate (48%) ar plăti pentru administrarea unui vaccin de personalul specializat din farmacii. Prin urmare, o concluzie desprinsă din studiu este aceea că încrederea în consilierea primită în farmacii susține posibilitatea de a primi vaccinul prin intermediul acestora și oferă la nivel individual o alternativă viabilă la vaccinarea la cabinet.

 

Materialul integral pe 360medical.ro