În contextul Zilei Mondiale a Sănătății, care în acest an atrage atenția asupra unui subiect de o importanță majoră pentru sănătatea globală: Impactul poluării aerului asupra sănătății, Dr. Adriana Rădulescu, medic primar pneumolog, Șef Secția Clinică Pneumologie I din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a declarat:

„În fiecare an, milioane de pacienți din întreaga lume ajung la camerele de primiri urgențe pentru că respiră aer poluat. Experiența noastră, ca medici clinicieni, susținută de studii clinice, indică impactul covârșitor al poluării asupra bolilor respiratorii cronice – astmul bronșic, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), cancerul bronhopulmonar și asupra infecțiilor căilor respiratorii inferioare. De altfel, emisiile auto și alte tipuri de poluare sunt o cauză importantă pentru declanșarea crizelor de astm bronșic și a exacerbărilor din BPOC.”

De asemenea, medicul pneumolog afirmă faptul că o schimbare a atitudinii poate face diferența din acest punct de vedere: ”Factorii de decizie trebuie să aplice politici mai agresive față de sursele cunoscute de poluare. Un prim pas ar putea fi o atitudine fermă față de emisiile provenite de la autovehicule, în special în orașele mari. Cunoaștem cu toții traficul supraaglomerat, îndeosebi la orele de vârf, iar acest fapt influențează negativ calitatea aerului pe care îl respirăm. Pentru majoritatea dintre noi a fost greu să purtăm măști de protecție în perioada pandemiei, dar gândiți-vă ce ar însemna să purtăm în permanență aceste măști pentru a ne proteja sănătatea. Astfel de politici, cu siguranță nu ar fi benefice doar pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii, ci vor ajuta întreaga populație să respire mai bine”.

 

Sursă material și foto: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Facebook