”O persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară contagiosă poate infecta până la alte 15 persoane dacă nu este diagnosticată și tratată la timp”, declară dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara.

“Tuberculoza, cunoscută și sub numele de TBC, ftizie sau oftică, este o boală infecțioasă și contagioasă, fiind produsă de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează, de obicei, plămânii (peste 90% din cazuri), dar poate afecta și alte organe (rinichii, pielea, sistemul nervos, ganglionii, oasele și articulațiile etc.).Tuberculoza se transmite pe cale respiratorie, prin aer, prin ‘nuclei de picătură’ (picăturile de salivă ale unei persoane bolnave) care se produc atunci când persoana bolnavă tușește, strănută sau vorbește. Boala poate afecta persoanele de orice vârstă, gen sau clasă socială fără discriminare, dar există o serie factori de risc majori de transmitere a bolii, dependenți de starea de imunitate a persoanei expuse: copii mici și vârstnicii au o capacitate de aparare mai redusă și risc mai mare de a face boala; bolnavii cu infectie HIV, alcoolism, boli renale, diabet zaharat, neoplasme și cei care consumă droguri au o capacitate de apărare mai redusă și un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză. Transmiterea tuberculozei pulmonare este legată și de condițiile sociale și economice ale persoanei; cu cât acestea sunt mai precare, bolnavii sunt diagnosticați și tratați mai târziu, timp în care pot să contamineze un număr mai mare de persoane”, completează dr. Adriana Socaci.

Potrivit medicului, principalele semne ale tuberculozei pulmonare sunt:

• tuse cu spută mai mult de trei săptămâni;
• subfebrilităti sau febră fără o cauză evidentă (cunoscută);
• frisoane;
• transpirații excesive, mai ales noaptea;
• dureri în regiunea cutiei toracice
• dispnee(respirație dificilă) la efort fizic;
• posibil și hemoptizie (spută cu sânge eliminată prin tuse);
• pierderea poftei de mâncare;
• astenie permanentă, oboseală;
• scădere în greutate.

De asemenea, dr. Adriana Socaci subliniază faptul că: ”Numai specialistul pneumolog poate confirma diagnosticul și administra tratamentul adecvat. Nu trebuie să vă sperie diagnosticul „tuberculoză”. Tuberculoza diagnosticată precoce și tratată adecvat se vindecă. Investigatțile și tratamentul pentu tuberculoză sunt gratuite pentru toată lumea (persoane asigurate sau neasigurate) în cadrul Programului Național de Control al Tuberculozei”.

 

 

Sursă material și foto: Spitalul Victor Babes Timisoara,Facebook