Plecând de la statistici care arată că una din zece persoane cu astm are o formă severă a bolii şi aproape jumătate dintre pacienţii cu astm sever nu pot ţine boala sub control cu medicaţia standard, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) au iniţiat campania „e-astm sever” prin care îşi propun oferirea accesului la informaţii cu privire la astmul sever şi impactul asupra pacienţilor.

Astmul sever reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza costurilor directe şi indirecte şi a riscului asupra vieţii pacientului. Este o formă distinctă a bolii, cu un impact deosebit asupra calităţii vieţii pacienţilor, fiind imprevizibilă şi manifestându-se diferit de la o persoană la alta.

Pentru că pacienţii cu astm sever se confruntă cu mai multe episoade de exacerbări şi au nevoie de acces la îngrijiri medicale şi tratament la timp, am stat de vorbă cu doamna Dr. Gina Ciolan, medic primar pneumolog, care ne-a explicat ce simptomatologie implică această boală.

Materialul integral pe Adevarul.ro