Gripa poate evolua către forme severe și acest lucru se poate întâmpla nu doar în cazul vârstnicilor, ci și al copiilor. Fiecare sezon gripal este diferit, motiv pentru care este important ca părinții să știe cum îi pot proteja cel mai bine pe cei mici și ce surse sigure de informare există în ceea ce privește vaccinarea antigripală la copii. Platforma educațională online www.atlasgripal.ro, lansată în 2020, sub egida Societătii Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și a Ministerului Sănătății pune la dispoziția publicului larg informații despre gripă, despre protecția directă și cea indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România. ,,Părinții trebuie să înțeleagă că vaccinând copiii împotriva gripei contribuie nu doar la beneficiul individual al copiilor cât mai ales la un beneficiu colectiv care se adresează familiei în întregime: părinților, bunicilor”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, dar și coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF, în cadrul unui interviu despre vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților și despre importanța imunizării acestora.

Copiii sunt considerați de către Organizația Mondială a Sănătății categorie de risc pentru gripă. La copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, gripa poate să aibă consecințe severe, în special din cauza complicațiilor.

,,Este vorba despre pierderea vieții copiilor, fapt care se întâmplă din păcate la această grupă de vârstă”, a spus dr. Gindrovel Dumitra, completând că ,,de cele mai multe ori sunt complicații pulmonare, dar pot să fie și complicații la distanță cum ar fi encefalita, care poate să ducă la pierderea vieții sau la obținerea unui deficit care rămâne pe viață.”

 

Materialul integral pe 360medical.ro