”O atenție deosebită trebuie acordată și la odorizantele de cameră și la soluțiile de curățat, fiind soluții cu mulți compuși chimici”, declară Dr. Iulia Simina, medic specialist pediatru și medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

„Factorii favorizanți pentru infecțiile respiratorii recurente la copii pot fi regăsiți după o discuție cu părinții, pentru că pot fi factori care pornesc chiar înainte de a se naște copilul. De exemplu, sunt situații în care sunt mămici fumătoare pe perioada sarcinii. Studiile au demonstrat că acei copii care se nasc din mame fumătoare dezvoltă mult mai frecvent wheezing (respirație șuierătoare) recurent decât ceilalți copii. 40% dintre copiii cu wheezing recurent vor dezvolta, ulterior, astm bronsic. După naștere intervin alți factori – de exemplu, expunerea la noxe respiratorii. Prin urmare, dacă cel mic se naște într-un mediu în care se fumează, el devine fumător pasiv. De fapt, sunt trei tipuri de fumători: cel activ – persoana care fumează, cel pasiv – cel care inhalează fumul și fumatul ”la mâna a treia”- atunci când particulele de fum se depun pe haine sau pe obiectele din casă și este inhalat de cele mai multe ori de copii. Nu mai spunem de vârsta adolescenței când copilul însuși, uneori, va începe să fumeze.”

”La noi în țară ar mai fi și faptul că sunt foarte multe familii care nu au posibilitatea de încălzire decât cu lemne și atunci, în perioada toamnă-iarnă, se confruntă cu expunerea la praful acela de cenușă. Nocivă este și folosirea sobelor de gătit și copiii ținuți în bucătărie cu mama cât timp gătește, pentru că, și acolo se elimină gaze care pot deveni toxice. O atentie deosebita trebuie acordata și la odorizantele de cameră și la soluțiile de curățat fiind soluții cu mulți compuși chimici. Pe prim plan, ca factori favorizanti pentru aparitia  astmului bronsic, una din cele mai “moderne” boli ale secolului nostru, rămân, însă, industrializarea si “urbanizarea”, accelerate în ultima perioadă. Cresterea industrializării si a numărului de automobile care functionează pe bază de produsi petrolieri conduc la o poluare exagerată a aerului si favorizează apariția bolilor respiratorii cronice”, declară Dr. Iulia Simina, medic specialist pediatru și medic specialist pneumolog.

Poluarea aerului are un efect dezastruos și asupra copiilor. La nivel mondial, până la 14% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani suferă de astm bronșic legat de factori de mediu, inclusiv poluarea aerului. În fiecare an, 543 000 de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor respiratorii legate de poluarea aerului.

Iată câteva moduri pentru protejarea copiilor de poluarea aerului din interior:

  • Nu fumați în interior sau lângă copii, însă asigurați-vă că aceștia rămân supravegheați
  • Utilizați combustibili și tehnologii mai curate pentru a vă găti, încălzi și lumina casa – alegeți electricitate, gaz natural, gaz petrolier lichefiat, biogaz sau sobe și cuptoare solare
  • Gătiți întotdeauna într-o zonă bine ventilate sau afară, dacă este greu să vă ventilați bucătăria sau zona de gătit
  • Evitați utilizarea lămpilor cu kerosen sau a sobelor pentru gătit sau iluminat
  • Nu ardeți lumânări și nu folosiți odorizante, care adaugă substanțe chimice toxice în aer

 

Sursă material și foto: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Facebook