Conf. univ. dr. Michael Schenker, directorul medical al Centrului de Oncologie Sf. Nectarie Craiova și președintele Comisiei de Oncologie Ministerul Sănătății, a prezentat experiența celor peste 100 de pacienți cu cancer pulmonar metastatic tratați în clinica sa, care au 5-7 ani de supraviețuire de la diagnosticare.

”Nu mai este în regulă să punem un semn de echivalență, un semn de egal, între cuvântul cancer și deces, pentru că lucrurile nu mai stau chiar așa. Sunt într-adevăr cancere care astăzi sunt tratabile, sunt transformate în boli cronice. Sunt ani de supraviețuire care sunt obținuți cu o calitate de viață bună pentru pacienți care altă dată nu aveau foarte multe resurse de tratament, așa că nu mai trebuie să fim atât de speriați în momentul în care primim un astfel de diagnostic”, a precizat dr. Michael Schenker.

Pe plan mondial s-au făcut progrese remarcabile în ultimii ani, atât din punct de vedere al terapiilor oncologice, cât și din punct de vedere al metodelor de prevenție, al programelor de screening, iar anii de supraviețuire sunt obținuți cu o calitate bună de viață pentru pacienții cu cancer. Multe dintre tipurile de cancer au beneficiat de terapii noi printre care cancerul bronhopulmonar, melanomul malign, cancerul prostatei sau cancerul glandei mamare.

 

Materialul integral pe 360medical.ro