La nivel global, cercetătorii estimează pentru pacienții tratați cu durvalumab o rata de supraviețuire de 5 ani, de aproximativ 42,9%, iar pentru pacienții care au primit placebo după chimioterapie rata este de 33,4%.

Durvalumab este un anticorp monoclonal uman care blochează interacțiunea ligandului 1 implicat în moartea celulară programată (PD-L1) cu PD-1 și CD80. NSCLC este cea mai frecventă formă de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 85% dintre pacienții diagnosticați. Pentru cei cu boală metastatică, doar 1 din 10 supraviețuiește la 5 ani după diagnostic.

”Acest studiu a stabilit încă o dată un precedent în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiu III. Din punct de vedere statistic, între 15% și 30% dintre acești pacienți au supraviețuit 5 ani. Noile rezultate estimează că după un an de tratament, 43% dintre pacienți vor fi încă în viață și la 5 ani. În plus, la trei sferturi dintre acești pacienți cancerul nu a progresat, ceea ce reprezintă o realizare foarte importantă în privința ratei de supraviețuire de 5 ani”, susține medicul David Sigel, cercetător științific la Institutul de Cercetare Sarah Cannon din SUA.

În Statele Unite ale Americii, Durvalumab a fost aprobat anterior de FDA în stabilirea intenției curative pentru pacienții cu acest tip de cancer. După aprobarea din februarie 2018, 80.000 de pacienți au fost tratați cu durvalumab.

”Supraviețuirea la cinci ani este o etapă semnificativă din punct de vedere clinic și din punct de vedere emoțional pentru persoanele cu cancer și familiile lor. Este incredibil să vezi că majoritatea pacienților care au supraviețuit nu au înregistrat o progresie a cancerului la 4 ani după finalizarea tratamentului. Aceste rezultate – primele de acest gen în stadiu III de cancer pulmonar fără celule mici nerezecabil – întăresc beneficiile medicamentului pe termen lung”, afirmă vicepreședintele executiv de la AstraZeneca Oncology Business Unit, Dave Fredrickson.

 

Articol preluat și tradus de pe Pharmacytimes.com